23948sdkhjf

Lys i byens rum til debat

”Lys er ikke bare lys. Der skal tænkes design ind i belysningen”, lød budskabet, da Philips Lighting inviterede til inspirationsdag med fokus på bybelysning.
Hvordan skaber man et levende byrum for byens borgere i det ellers så kolde og mørke Norden?

Det kom Philips Lighting med konkrete bud på, da virksomheden i samarbejde med bl.a. Gehl Arkitekter, lysdesigner Jesper Kongshaug og Open Air Neighborhood inviterede til inspirationseftermiddag torsdag den 23. maj om lys i byrum, lysdesign og demokratisk byudvikling.

Bryggergården i Kastrup dannede rammen om arrangementet, der fastslog, at byens rum spiller en stadig større rolle, når byer skal fornyes og udvikles. Det gode byliv leves ikke kun i og omkring boligen – men i lige så høj grad også i det offentlige rum. Og her viser tendensen, at der nu stilles skarpt på kunstlysets betydning for et hyggeligt, levende og indbydende byrum.

- Flere er begyndt at få øjnene op for, hvor meget den rigtige belysning har at sige for, hvorvidt et byrum bliver en succes eller ej. Man kan gøre meget ved at bygge og rive ned, men er den rigtige belysning ikke til stede, så har folk ikke lyst til at opholde sig i byrummet. Her i Norden er det vigtigt, fordi lyset afgør, hvor og hvor længe vi har lyst til at opholde os udenfor – det gælder også benyttelsen af byrummet om vinteren i de kolde og mørke måneder, siger Charlotte Krogh fra Philips Lighting, og fortsætter:

- Lys er ikke bare lys. Der skal tænkes design ind i belysningen, så lyset rent arkitektonisk passer ind i det pågældende område eller på en given bygning. Helt konkret har vi hos Philips udviklet Free Street, som er en banebrydende form for bybelysning. Designet bygger på lyskilder på en wire, og det gør, at belysningen passer rigtig godt ind i moderne arkitektoniske rammer. Vel og mærke uden at stjæle ”spotlightet.” Free Street kan p.t. opleves i Malmø, og vi forventer, at der snart kommer flere wirer op i flere danske kvarterer og byrum, siger Charlotte Krogh.

Spot på det levende byrum
Ud over Free Street præsenterede Philips også andre konkrete løsninger og bruttotyper, der endnu ikke er færdigudviklede, og inviterede til åben dialog med deltagende arkitekter, landskabsarkitekter mv. omkring løsningerne.

I samarbejde med lysdesigner Jesper Kongshaug og flere anerkendte danske arkitekter, blev der sat spot på Bryggergården, som Skanska til daglig benytter til at puste liv i det nye erhvervsområde Scanport, med fokus på, hvordan man skaber et levende byrum med lys, de seneste tendenser og den nyeste forskning.

- Med over 54 danske byrumsprojekter siden 2002 og lige så mange i støbeskeen inden for de kommende år, og med mere end 1.000 nye tilflyttere alene i Københavnsområdet i gennemsnit pr. måned, er belysning af byens rum et område, der er værd at holde øje med. Vi kan mærke på feedbacken, at arrangementet har kastet lys over de mange spændende muligheder, som kan skabe liv i byrummet, og at der er en stor interesse for dialog omkring lys i byrummet, slutter Charlotte Krogh.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078