23948sdkhjf

Mies van der Rohe-prisen går til Henning Larsen Architects

For første gang nogensinde har et dansk arkitektfirma vundet den prestigefulde Mies van der Rohe-pris.
Koncerthuset Harpa, der er tegnet af Henning Larsen Architects i samarbejde med Batteriið Arkitekter og Studio Olafur Eliasson, har vundet en af verdens mest prestigefyldte arkitekturpriser, Mies van der Rohe-prisen. Prisen er aldrig tidligere tildelt danske arkitekter.

Harpa ligger i Reykjavik, Island, og åbnede i august 2011. Byggeriet er del af en større udviklingsplan for området omkring Reykjaviks østhavn. Det 28.000 m2 store koncerthus rummer fire musik- og konferencesale og har bragt by og havn sammen.

- Harpa havde fra starten store arkitektoniske og kunstneriske ambitioner. Det skulle være noget unikt, og islændingene havde modet til at holde fast i kvaliteterne. Harpa er et løfte for fremtiden. Hele processen har været præget af et tæt samarbejde, hvor alle har været med på at gå nye veje og finde nye samarbejdsformer såvel med hensyn til de kunstneriske som tekniske og økonomiske løsninger, siger Mette Kynne Frandsen, administrerende direktør i Henning Larsen Architects.

Et meget personligt projekt for alle parter
Lys og transparens er nøgleelementer i byggeriet. Facaden mod syd er skabt af Studio Olafur Eliasson i samarbejde med Henning Larsen Architects. Sydfacaden består af mere end 1.000 tolv-sidede stabelbare moduler af glas og stål, som Olafur Eliasson kalder ”quasi-bricks”.

De andre facader er bygget op af tværsnit af dette tredimensionelle element. Afhængigt af vejrforhold og tidspunkt på dagen, ændrer spillet mellem refleksion og transparens sig, hvorved dagslysets betydning for vores opfattelse af bygningen fremhæves.

For Olafur Eliasson står Harpa som et helt særligt projekt. Hans atelier har arbejdet sammen med Henning Larsen Architects fra det tidligste stadie af designprocessen, og i processen er det lykkedes at skabe en bygning, hvor arkitektur og kunst smelter sammen.

- Men også det, at Harpa blev til i en tid med voldsomme økonomiske og politiske omvæltninger i Island, og vi derfor undervejs stod overfor store udfordringer, har gjort byggeriet til et meget personligt projekt for alle parter. Jeg er derfor meget glad, taknemmelig og rørt over, at vi er blevet tildelt Mies van der Rohe-prisen. Den minder mig om, hvilken utrolig proces, der har gjort Harpa til et kunstværk, siger Olafur Eliasson.

Giver identitet til en hel nation
Mies van der Rohe-prisen uddeles af Mies van der Rohe-stiftelsen og Europa-Kommisionen. Den blev uddelt første gang i 1987 og finansieres af EU's kulturprogram i samarbejde med Mies van der Rohe-stiftelsen.

Prisen uddeles hvert andet år, og i alt 335 værker fra 37 europæiske lande blev indstillet til prisen i 2013. Vinderen er udvalgt af en international jury med formand Wiel Arets i spidsen. Han giver vinderprojektet følgende ord med på vejen:

- Harpa har indfanget mytologien i en nation – Island – som bevidst har arbejdet for at skabe en mangfoldig, kulturel bygning midt under den igangværende økonomiske krise. Den ikoniske og transparente, porøse 'quasi brick' fremstår som et konstant foranderligt spil af farvet lys og fremmer dialogen mellem Reykjavik by og bygningens indre liv. Ved at give en identitet til et samfund, der fra langt tilbage har været kendt for sine sagaer, har Henning Larsen Architects i tværfagligt samarbejde med kunstner Olafur Eliasson lykkedes med at skabe et projekt, der sender et vigtigt signal til omverdenen og til det islandske folk - og opfylder deres længe ventede drøm.

Den officielle prisoverrækkelse finder sted den 7. juni i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona. Her vil Peer Teglgaard Jeppesen og Ósbjørn Jacobsen fra Henning Larsen Architects, Sigurður Einarsson fra Batteríid Architects og Olafur Eliasson modtage prisen på vegne af alle, der har været involveret i arbejdet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078