23948sdkhjf

10.000 m² forskningsbyggeri indviet

Den 16. januar 2013 indviede Aarhus Universitet iNANO, som er blandt landets største bygninger dedikeret til nanoforskning.
Den 10.000 m² store bygning skal facilitere tværfaglig forskning i verdensklasse ved at samle discipliner som fysik, kemi, molekylær biologi og ingeniørvidenskab i ét hus. Det skriver Bygningsstyrelsen på sin hjemmeside.

- iNANO-huset markerer, at Aarhus Universitet satser stærkt på interdisciplinær forskning og uddannelse. Vi har fået fantastiske rammer for at udføre forskning i den internationale topliga indenfor områder af stor samfundsmæssig betydning. Det er helt afgørende for Danmarks position som leverandør af løsninger på globale udfordringer, siger Brian Bech Nielsen, dekan ved Science and Technology, Aarhus Universitet.

Overholdt alle tidsplaner og budget
Bygningsstyrelsen har i samarbejde med Ingeniørfirmaet Rambøll og arkitektfirmaet Jørn Langvad skabt et hus, som er præget af åbenhed og funktionalitet. Alle tidsplaner på byggeriet blev sammen med det samlede budget overholdt, og der var sågar penge til udvidelser af laboratorier for seks mio. kr.

Byggeriet er arkitektonisk i tråd med resten af Aarhus Universitet, som er optaget i Kulturministeriets kanon blandt betydningsfulde arkitektoniske værker i Danmarks kulturhistorie.

Fakta om iNANO
iNANO bygningen har 19 ventilationsanlæg fordelt med 15 anlæg til laboratorier med et luftskifte gående fra 3.000 og helt op til 20.000 m3/h (kubikmeter per time).

Bygningen indeholder el-transformere på i alt 2.500 Amp. Til sammenligning bruger en kontorbygning af samme størrelse 500 Amp.

iNANO bygningen blev projekteret i 2007-2009 og undervejs i forløbet opgraderet til lavenergiklasse 2 ifølge Bygningsreglement 2008. Testrapport for tæthedsprøve af klimaskærm har efterfølgende vist at luftskiftet igennem utætheder i klimaskærmen er 0,32 l/s/m2. Kravet i Bygningsreglement 2008 er max 1,5 l/s/m2. Så bygningen opfylder i princippet krav for lavenergi BR2020, hvor kravet er på 0,5 l/s/m2.

Bygningen har energimærke A2 og opfylder således også krav i Bygningsreglementet for 2010.

Bygningen skal bl.a. huse partikel-forskere, som arbejder sammen med forskerne som er en del af The CERN laboratory and the Big Bang theory.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094