Kritik af hovedstadens nye gebyr på byggesager
Købehavn dropper en omstridt måde at beregne byggesagsgebyrer på. Men den nye kvadratmeterpris, som kommunen indførte fra årsskiftet, er så høj, at København vil have landets højeste gebyr på erhvervsbyggeri.
Men fra årsskiftet vil København - ligesom en del andre kommuner - beregne byggesagsgebyret ud fra en fast pris per kvadratmeter.
- København skal have ros for at ændre måden at opkræve byggesagsgebyrer på. Det er tiltrængt. Enhver kan jo sige sig selv, at det fx ikke tager 24 årsværk at sagsbehandle byggeriet af det ny Scala. Men når kommunen i stedet så bare tager en ekstrem høj kvadratmeterpris, så er der ikke noget at glæde sig over, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
Fortsat landets dyreste
Den gennemsnitlige kvadratmeterpris er ifølge Dansk Byggeris opgørelse fra 2011 på 27 kr. for erhvervsbyggeri af begrænset kompleksitet. København vil fra årsskiftet tage 174 kr. per kvadratmeter.
- Hvor det tidligere kostede 1,1 millioner kroner at få sagsbehandlet et simpelt erhvervsbyggeri på 5000 kvadratmeter, koster det fra årsskiftet 875.000 kroner. Så selvom København med sin nye måde at beregne byggesagsgebyret på sænker prisen, så går den fra at være landets dyreste til forsat at være landets dyreste på erhvervsbyggeri. Det er en forbedring, som er svær at holde skåltale for, siger Torben Liborius.
Mens fx Odense har en pris på 10 kr. per kvadratmeter, så vil København tage 174 kr. Dermed koster det 875.000 kr. at få sagsbehandlet et simpelt byggeri af fx en lagerhal eller et snedkerværksted på 5000 kvadratmeter.
Fremhæver timepriser
Som alternativ til at beregne priser på byggesagsgebyrer ud fra kvadrat- eller kubikmeterpriser, fremhæver Dansk byggeri Tønder, Horsens, Billund, Faxe og Guldborgsund Kommuner, der tager en fast timepris. Her betaler bygherren kun for det antal timer, som kommunen bruger på at sagsbehandle selve byggesagen.
- Det er en god måde at gøre det på, fordi kunderne får en regning, der afspejler, hvor mange ressourcer kommunen har brugt på sagen. Det er en fordel for både kommunen, og dem der skal bygge. Derfor håber jeg, at flere kommuner vil gå den vej, siger Torben Liborius.