400 grønne job gennem genbrug af mursten
Miljøminister Ida Auken lagde mandag vejen forbi virksomheden Gamle Mursten, der er et eksempel på, hvordan miljøteknologi til øget ressourceudnyttelse af affald kan skabe ny beskæftigelse.
Miljøminister Ida Auken besøgte cleantech-virksomheden Gamle Mursten på Fyn, hvis strategi er helt i tråd med den kommende ressourcestrategi og regeringens nye grønne pakke i Finanslovsaftalen for 2013.
Ida Auken gav udtryk for, at virksomheden godt kan glæde sig til den kommende ressourcestrategi, der offentliggøres i løbet af de næste to måneder. Her bliver der nemlig stillet højere og klare krav til, hvad man skal have ud af byggeaffaldet, når bygningerne rives ned. I stedet for bare at knuse materialerne, skal værdien og kvaliteten bevares i de materialer, der kan genbruges. Det er det, Danmark skal leve af i fremtiden, og her arbejdspladserne skal findes.
- Vi håber, at vi med miljøministerens besøg kommer et skridt nærmere en ændring af affaldsbekendtgørelsen, der fjerner barriererne for genbrug af mursten, som eksempelvis knusning og deponering i markveje. Vi renser nu ca. 1 mio. mursten om året. Fjernes barriererne, kan vi i Danmark alene rense 30 mio. mursten om året og dermed skabe omkring 400 nye jobs – hos Gamle Mursten og i afledte brancher. Vi oplever en stor efterspørgsel på vores produkter og kunne afsætte flere mursten, hvis vi havde lettere adgang til råvarerne, udtaler direktør og stifter af Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen.
Et halvt kilo CO2 pr. genbrugt mursten
Gamle Mursten har løst udfordringen med rensning af gamle mursten uden brug af vand eller kemikalier. Med en patenteret teknologi kan virksomheden rense op mod 6.000 mursten i timen pr. produktion. Derved forlænges murstenenes livscyklus, og de tilføres værdi, så de går fra at være affald til at være et produkt med sjæl, historie og patina.
Når man producerer en ny mursten, udledes der ifølge Claus Juul Nielsen 0,5 kg CO2. Det betyder, at for hver 2.000 genbrugte mursten, spares miljøet for 1 tons CO2. Samtidig spares den energi, der ville være anvendt til at brænde nye mursten.
Gamle Mursten afsætter mursten til nybyggeri, eksempelvis til grønt offentligt byggeri; herunder det svanemærkede børnehus, Brobækken. Her er borgernes egne mursten fra Odense Renovations genbrugspladser brugt til at bygge det nye børnehus.