23948sdkhjf

Klumme: Det betyder Byggevareforordningen

Læs her om de væsentligste ændringer, når Byggevareforordningen næste år erstatter Byggevaredirektivet.
Den 1. juli 2013 erstattes Byggevaredirektivet med Byggevareforordningen. Og hvad betyder det så?

Byggevareforordningen indeholder, ligesom byggevaredirektivet, fælles regler for CE-mærkning af byggevarer, men med den nye regulering følger en række markante forskelle, som byggeriets aktører allerede nu bør forberede sig på.

En af de væsentligste ændringer er, at der fra 1. juli 2013 skal udarbejdes en ydeevnedeklaration for byggevarer (Declaration of Performance, DoP). Med ydeevnedeklarationen samles producentens overensstemmelseserklæring og de deklarerede værdier i ét dokument.

Ydeevnedeklarationen skal altid følge varen, men som noget nyt kan dokumentationen følge varen i elektronisk form. Det betyder, at byggeriets aktører fremover f.eks. kan henvise til en webside, når dokumentation for korrekt CE-mærkning skal videregives. EU-kommissionen har dog endnu ikke beskrevet, hvilke former for elektronisk videregivelse af dokumentation, der accepteres.

Det syvende krav: Bæredygtighed
Byggevaredirektivet indeholdt seks væsentlige krav, der skulle adresseres i hver enkelt standard, men i Byggevareforordningen er der tilføjet et syvende krav – nemlig bæredygtighed.

At både Livscyklusanalyse (LCA) og bæredygtighedsbegrebet indgår i den nye regulering betyder, at byggevarers miljømæssige egenskaber skal fremgå af virksomhedernes produktinformationer. Kravet vil dog først blive gældende, efterhånden som de harmoniserede produktstandarder revideres efter den 1. juli 2013.

Der er netop udarbejdet en europæisk standard for en miljøvaredeklaration DS/EN 15804:2012, som er baseret på LCA fra vugge til grav, og definerer parametre for miljøvaredeklarering af byggevarer.

For at gøre det lettere at handle med byggevarer på tværs af landegrænser skal hvert enkelt EU-medlemsland oprette et nationalt produktkontaktpunkt. På produktkontaktpunktet kan virksomheder søge og spørge ind til national lovgivning på byggeområdet.

Danmark har allerede oprettet et nationalt produktkontaktpunkt på www.danishcprcontactpoint.dk, hvor der også findes en oversigt med de udenlandske produktkontaktpunkter. Her kan virksomheder spørge om den danske byggelovgivning, ligesom man allerede kender det for www.byggevareinfo.dk, hvor danske virksomheder kan stille spørgsmål til lovgivning på byggeområdet.

På DI Bygs website findes mere information om byggevareforordningens bestemmelser.

Fakta: CE-mærke
Et CE-mærke på et produkt betyder, at produktet er produceret og kontrolleret i overensstemmelse med en fælleseuropæisk standard eller en europæisk teknisk godkendelse. Et EU medlemsland kan ikke nægte salg af et byggeprodukt, der er forsynet med et lovligt CE mærke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094