23948sdkhjf

Tekniq: Lærlinge handler ikke om kassetænkning

Dansk El-Forbunds påstand om, at en elinstallatør tjener små 400.000 kr. ved at tage en lærling ind, mødes af hård kritik af Tekniq, Installatørernes Organisation.
Det er absurd, når Dansk Elforbund (DEF) i den netop offentliggjorte pjece ”Lærling – en god forretning” påstår, at en elinstallatør tjener små 400.000 kr. ved at tage en lærling ind.

Læs mere: DEF: Installatører kan tjene små 400.000 på en el-lærling.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Tekniq, som samtidig understreger, at der er tale om en fejlslutning, når DEF påstår, at differencen mellem lønudgifter og indtægter på en lærling er lig nettofortjenesten.

- Når en virksomhed tager en lærling ind, så tager virksomheden ansvar for at sikre gode uddannelsesvilkår, og for at sikre velkvalificeret fremtidig arbejdskraft til branchen. Det handler kort sagt om ansvar – det at tage en lærling ind har på ingen måde noget at gøre med kassetænkning. Intet kunne være mere forkert, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.

Milevidt fra virkeligheden
Foruden den generelle fejlslutning er DEF’s beregning ifølge Tekniq også fejlbehæftet.

- Der tages ikke hensyn til de timer, som svende og mester bruger på op-læringen. Ydermere er en lærling en medarbejder på lige fod med de øvrige medarbejdere. Dette skaber naturligvis udgifter til virksomhedens faciliteter, administrationsomkostninger, it-udstyr, biler og dagligdagens nødvendigheder som arbejdstøj, værktøj og lignende, forklarer Tina Voldby og fortsætter:

- Jeg mener, det er meget vanskeligt og ganske irrelevant at lave regnestykket reelt, men der er ingen tvivl om, at det tal, som DEF har bragt frem, er milevidt fra virkeligheden.

Endelig har det ingen gang på jorden, når DEF påstår, at det siden 2002 er blevet en langt mere lukrativ forretning for en virksomhed at tage en lærling ind.

Flere kritikpunkter
Tekniq påpeger i pressemeddelelsen følgende fejl i forhold til DEF’s beregninger vedrørende sammenligningen mellem 2002-udgiften og 2012-udgiften til lærlinge:

• Der tages ikke højde for prisudviklingen i perioden. Fra 2002 til 2012 er forbrugerpriserne steget med 23 procent, og det gør den påståede difference noget mindre.
• DEF benytter en faktuelt forkert timepris i beregningerne fra 2002. DEF har sat timeprisen til 160 kr. Hvis dette var tilfældet, ville timeprisen været steget med 56 procent på 10 år, hvilket er ganske urealistisk. Tekniqs egne prisstatistikker viser, at prisen i elbranchen er steget med en tredjedel i perioden. Det vil sige, at den reelle pris for en elektrikerlærling snarere er 185 kr.

- Den eneste forskel, der er mellem forholdene i 2002 og 2012, kan forklares ved præmieringsordningen på 70.000 kr. per ansat lærling. Denne er skabt i erkendelse af, at virksomhederne er underlagt et meget vanskeligt marked, der naturligt har skabt mindre efterspørgsel på lærlinge, siger Tina Voldby.

Også plads til ros
Hun roser til gengæld Dansk Elforbund generelt for udarbejdelsen af pjecer, der har til formål at fremme antallet af praktikpladser.

- Motivet og størstedelen af indholdet i pjecen er godt. Men i stedet for at så tvivl om virksomhedernes motiver til at ansætte lærlinge, skulle vi hellere samle kræfterne om at skabe politisk pres for at sikre vilkår, der fremmer virksomhedernes vækst og konkurrenceevne. På den måde vil virk-somhederne igen for alvor få behov for lærlinge. Og det er vores fælles interesse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078