Lærlingekontrakter rives over i stort antal

Det står efterhånden klart for de fleste, at det danske samfund både nu og de kommende år er voldsomt udfordret af en mangel på faglærte. Også blandt landets politikere er det blevet en prioritet, hvilket dets plads i SVM-regeringens nyligt fremlagte regeringsgrundlag samt i statsminister Mette Frederiksens nytårstale vidner om.
Men udfordringen begrænser sig ikke kun til at lokke unge ind på erhvervsuddannelserne eller begrænse elevfrafaldet undervejs i skoleforløbene, skriver Politiken.
En aktindsigt, som dagbladet har lavet hos Børne- og Undervisningsministeriet, fortæller, at der i tillæg dertil også er en stor mængde af praktikforløb, der afbrydes før tid.
På 12 udvalgte erhvervsuddannelser er det gennemsnitligt hver fjerde af de elever, der begyndte på et hovedforløb i 2018, som har fået afbrudt deres uddannelsesaftaler eller skolepraktik i 2021. Og heraf forekommer det største antal i træfagene, hvilket hovedsageligt drejer sig om tømrere.
Eksperter fremhæver en række årsags-gengangere; konkurser og økonomiske problemer, men også samarbejdsproblemer, som skyldes faktorer såsom dårlige match og generationskløfter. Problemet har altså mange rødder, men udfordringerne under praktikforløbene kræver opmærksomhed, lyder det.
- Der er generelt for lidt fokus på praktiktiden, som er en afgørende del af erhvervsuddannelserne. Det er krævende for eleverne at skulle falde til på en læreplads og nogle gange også skifte læreplads. Men der samles ikke op på det. De unge skal kunne klare de her skift og selv være i stand til at skabe en sammenhæng, sådan som systemet er i dag, og det er der altså nogle elever, der har svært ved, siger Camilla Hutters, der er leder for Nationalt Center for Erhvervspædagogik ved Københavns Professionshøjskole, til Politiken
Repræsentanter for blandt andet 3F og og Dansk Industri udtrykker til Politiken også bekymring for tendensen, som de selv vil samt opfordrer andre centrale aktører til at undersøge nærmere.