23948sdkhjf

Nordjysk slot skal have en overhaling til 60 millioner

Der er ikke gennemført større renovering af slottet de seneste seks årtier

Efter 60 års tid uden en større renovering skal Voergaard Slot i Vendsyssel restaureres. Pris:  mindst 60 mio. kr. 

Det er rammen for en storstilet plan, som fonden bag har lagt for at fremtidssikre slottet.

– Planen skal først og fremmest sikre Ingeborg Skeels sandstensportal fra 1588 for eftertiden, men da der ikke er gennemført større renovering af slottet de seneste seks årtier, er tankerne mere omfattende end som så, siger Anker Laden-Andersen, formand for Den grevelige Oberbech-Clausen-Peanske Familiefond.

Det er denne fond, der siden begyndelsen af 1960’erne har ejet og drevet Voergaard Slot, som ligger mellem Frederikshavn og Aalborg. Der er tale om en renæssancebygning påbegyndt i 1481.

Andre delprojekter omhandler at genoprette den fornemme renæssanceankomst til slottet, etablere en ny broforbindelse over den vestlige del af voldgraven, bygge et orangeri og anlægge en turneringsbane, hvortil kommer skovfornyelse, nye uderum og bedre adgangsforhold.

Voergaard Slot

Voergaard Slot er en renæssancebygning opført mellem 1481 og 1590. 

Slottet blev fredet i 1918, blandt andet på baggrund af slottets sandstensportal. 

I 2018 blev slottet af foreningen Historiske Huse præmieret som ”Danmarks smukkeste herregård”, blandt andet med ordene:

"Voergaard er en enestående renæssancebygning fra 1500-tallet omgivet af Danmarks bredeste voldgrav og med metertykke mure. Den østvendte sandstensportal, som man møder efter at have krydset voldgraven, er landets fornemste herregårdsportal, udformet som en triumfbue og dekoreret med diademhoveder, doriske søjler, løvehoveder og Frederik 2.s monogram."

Den største enkeltpost i planen er ifølge Anker Laden-Andersen sandstensarbejderne med anslået pris på 28 mio. kr. Samlet beløber planen sig til mindst 60 mio. kr.:

– Ikke alt kan eller skal gennemføres på samme tid, så vi har besluttet at lægge ud med detailplanlægning af arbejdet med sandstensportalen og forbedring af adgangsforholdene foran slottet, som begge dele er meget synlige delprojekter.

Der er særligt omkring østportalen konstateret kraftig nedbrydning i sandstensarbejderne, der i årenes løb er repareret med svingende kvalitet. Nu er der imidlertid behov for større indgreb, hvilket er helt i tråd med Slots- og Kulturstyrelsens vurdering af, at renæssancearkitekturens sandstensarbejder er vigtige for Voergaard Slots ydre fredningsværdier. De betegnes desuden som værende af national kulturhistorisk værdi.

– I første omgang skal vi have registreret alle sandstensarbejderne, så vi senere kan genskabe dem, og så skal vi have istandsat portal, fortæller Anker Laden-Andersen.

Fonden har ikke kapital til at realisere planens elementer selv, og man afsøger derfor mulighederne for ekstern medvirken, blandt andet fra nationale velgørende fonde.

– Netop fordi der er tale om så stor en plan, har vi valgt at dele den op i en række enkeltprojekter, som vi kunne realiseres uafhængigt af hinanden og i takt med, at vi får den fornødne finansiering på plads, siger Anker Laden-Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093