23948sdkhjf

DI: Lær af Varde Kommune og træk i arbejdstøjet

Varde har knækket koden til, hvordan flere unge bliver inspireret til at tage en erhvervsuddannelse. Nu skal andre kommuner lære af kommunen, mener Dansk Industri, der har lavet et nyt inspirationskatalog til landets 98 kommuner

I går beskrev vi her på Mester Tidende, hvordan at den vestjyske kommune Varde er en kilde til optimisme for fremtiden i bygge- og anlægsbranchen.

I hvert fald har man på lokalt plan formået at vende den bekymrende udvikling, hvor de danske unge i støt stigende grad fravælger erhvervsskolernes faguddannelser. På blot 6 år er antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse, steget fra 16,8 pct. til over 30 pct. i kommunen. 

Når eleverne kommer ud i virkeligheden, og når de samtidig møder en lærling, der fortæller om hverdagen, arbejdet og fremtidsmulighederne, så bliver en erhvervsuddannelse meget mere interessant, når de skal vælge, hvad de skal efter 9. eller 10. klasse Jesper Toft, formand DI Sydvestjylland

En væsentlig del af den positive tendens tilskrives ansættelsen af en erhvervsplaymaker og erhvervsguide, der har formået at skabe et tæt samarbejde mellem kommunens skoler og erhvervsliv. 

Det er model, som landets andre kommuner bør tage ved lære af, lyder det fra Dansk Industri (DI).

- Når eleverne kommer ud i virkeligheden, og når de samtidig møder en lærling, der fortæller om hverdagen, arbejdet og fremtidsmulighederne, så bliver en erhvervsuddannelse meget mere interessant, når de skal vælge, hvad de skal efter 9. eller 10. klasse, siger formand for DI Sydvestjylland Jesper Toft i en pressemeddelelse og fortsætter:

- I Varde er kommunen og virksomhederne gået sammen om at løse en fælles udfordring, og det er jo tydeligt, at hvis man gør en indsats, så kommer resultaterne også, 

Lær af de bedste

I dag kan folkeskolerne i Varde vælge mellem 130 tilbud inden for virksomhedsbesøg, og lærerne bruger ofte virksomhedsbesøget i den efterfølgende undervisning. Og kigger man på tallene sort på hvidt, peger det på, at det et en model, der åbner unges øjne for, at der findes andre veje end studenterhuen og universitetsuddannelser.

Regeringen har en ambition om, at 30 procent i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, men hvis vi skal derop, så kræver det, at flere kommuner trækker i arbejdstøjet og gør som Varde. Jesper Toft Mathiasen, formand DI Sydvestjylland

Det får kommunen til at stikke positivt ud på landsplan. Derfor har DI inkluderet Varde-modellen i et kommunalt inspirationskatalog. Inspirationskataloget udgøres af eksempler på initiativer i 10 kommuner, som har knækket koden på alt fra korte sagsbehandlingstider til tiltrækning af nye borgere og virksomheder.

- Det er vigtigt, at vi lærer af de dem, der har formået at skabe resultater. Derfor tager vi inspirationskataloget med, når vi holder dialogmøder med borgmestrene. Og Varde-modellen er selvfølgelig en del af kataloget, siger formand Jesper Toft Mathiasen, DI Sydvestjylland, og tilføjer:

- På landsplan er det 20 procent, der efter 9. eller 10. klasse vælger en erhvervsuddannelse. Det er alt for få i forhold til, hvad virksomhederne har brug for. Regeringen har en ambition om, at 30 procent i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, men hvis vi skal derop, så kræver det, at flere kommuner trækker i arbejdstøjet og gør som Varde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11