23948sdkhjf

Arkitekt vil gøre yderhavn i Aarhus til udflugtsmål

Sammen med den planlagte nye yderhavn i Aarhus skal der etableres et område og samlingspunkt til fornøjelse og fiskeri navngivet Aarhus Blueline.

Arkitektfirmaet C. F. Møller står bag landskabskonceptet, som aktiverer området med en bugtet mole, som integrerer en lagune, udkigsposter samt bastioner til fiskeri, sport og fritid, og større stenrev under vandet, der øger biodiversiteten – og samtidig kan gøre havneområdet mere tilgængeligt og oplevelsesrigt.

Sådan lyder arkitektfirmaets beskrivelse af det kommende, blågrønne samlingspunkt i Aarhus.

– Det særlige ved Aarhus Blueline er sammensmeltningen mellem blå og grønne naturelementer. På den ene side bevæger man sig igennem og på kanten af et kystlandskab, der sammenbringer det åbne klitlandskab og det mere tæt beplantede plantagelandskab. På den anden side får man mulighed for at bevæge sig helt ned til vandet og gå på opdagelse i og omkring havmiljøet, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, i en pressemeddelelse om konceptet.

Nyt syn på byen langs vandet 

På Aarhus Blueline bevæger besøgende sig langt ud i bugten, og får hermed mulighed for at betragte både havet men også byen fra en helt ny vinkel. Tanken er, at havnen sådan kan bidrage til byens rekreative forløb, på samme vis som Ådalen, Marselisskovene og Risskov i dag indrammer byen langs vandet.

Området bliver ifølge C.F. Møller skabt ud fra forskellige zoner med vidt forskellige atmosfærer. Fra den åbne og blottede molekant, over et mere kuperet klitlandskab og til en tættere plantagezone, der indrammer området og skærmer mod industrihavnen med en tættere og højere beplantning.

Ved at lukke havet ind på bagsiden af molen skabes en lagunebiotop, som bliver en unik destination i Aarhus. Lagunen er tænkt som et sted hvor børn og familier kan komme og opholde sig og få en bedre forståelse af det liv der er under vandet.

En række forskellige bastioner indbyder til forskellige programmer på langs og på tværs af molen. Her har man både mulighed for at udforske revet, tage ophold og nyde udsigten over bugten, fiske og dykke. Bastionerne er opbygget i beton, der falder ind og tilpasser sig molens niveauer, så der skabes mindre nicher. For enden af molen rejser giver et nyt udsigtstårn af træ de besøgende mulighed for at komme op og opleve Aarhus 360 grader rundt, og kan også tjene som dommertårn til sejlsportskonkurrencer.

Projektet er en særskilt del af en udvidelse af Aarhus Havn, kaldet Yderhavnen, som Aarhus Havn står bag, og vil blive realiseret, når der bliver givet byggetilladelse fra Aarhus Kommune.

Aarhus Blueline er blevet til i samarbejde med Aarhus Havn, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Aarhus Universitet og Aarhus Kommune.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109