23948sdkhjf

Flagermus og branchens udfordringer forsinker åbning af bunkermuseum

Den atomsikre bunker 60 meter under jorden i Rold Skov, Regan Vest, blev indrettet til at modstå krig og ødelæggelse. Men koldkrigsmuseet, der nu indrettes i og omkring bunkeren, kan ikke modstå byggebranchens udfordringer - og så skal 350 faste, flaksende beboere også have ro og fred.

Åbningen af Koldkrigsmuseet Regan Vest åbner derfor først i begyndelsen af 2023, lyder det nu fra Nordjyske Museer, der står bag bunkermuseet. Håbet var ellers, at man kunne slå dørene op for publikum i slutningen af 2022.

– Projektet med den nye velkomst- og udstillingsbygning har ligesom stort set alt andet i samfundet været udfordret af COVID-19 og ikke mindst de efterfølgende prisstigninger på materialer og råvarer. Byggeriet har også oplevet udfordringer med rettidige leverancer, hvilket har givet forsinkelser. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at indhente forsinkelserne. Entreprenørerne har udvist stor fleksibilitet, og samarbejdet er godt, men tidsplanen har været stram, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør for Nordjyske Museer, som Koldkrigsmuseet Regan Vest også er en del af, i en pressemeddelelse.

– Derfor er det ikke realistisk at åbne før i begyndelsen af 2023, fastslår museumsdirektøren.

Regan Vest - bunkermuseum 60 meter under jorden

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvm atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. 

Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Projektets samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Nordjyske Museer er glade for samarbejdet med – og støtte fra – den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland (0,5 mio. kr.), Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil kommer en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

Kilde: Nordjyske Museer

350 faste beboere

Det nye museum kommer til at bestå af flere dele. Det første, publikum møder, er en helt ny velkomst- og udstillingsbygning, tegnet af Aart Architects. Her er udstillinger om den kolde krig, om frygten for atombomben og Danmarks beredskab i den periode, lige som der fortælles om bunkerens konstruktion samt museumsbutik og café.

Foran bunkeren ligger en gul murstensvilla. Her boede bunkerens daglige tilsynsførende, maskinmesteren, med sin familie. Nu er deres hus indrettet, som det kunne have set ud i 1980 med alt, hvad der var tidstypisk dengang. Her kan publikum gå på opdagelse i skabe og skuffer, se tv fra 1980 og spille datidens computerspil - Pong.

Hovedattraktionen for besøgende bliver de guidede rundvisninger i bunkeren med en varighed af cirka halvanden time. Men i december og januar hvert år må museet lukke ned for bunker-turene – og det skyldes, at bunkeranlægget har omkring 350 faste beboere, nemlig seks forskellige arter af flagermus, som skal have fred og ro til at yngle og gå i vinterhi i de to måneder.

– Vi havde håbet, at vi kunne nå at åbne museet en måneds tid, inden den årlige nedlukning af de guidede ture i bunkerne, men det har ikke været muligt, så derfor skubber vi åbningen af det hele, siger Lars Nørbach.

– Publikum skal have en helstøbt oplevelse, og vi synes ikke, det giver mening at åbne dele af et helt nyt museum. Så hellere vente og give vores gæster den helt unikke totaloplevelse, som det nye museum bliver, lyder det også fra museumsdirektøren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084