Designer på overarbejde i bedste sendetid – nu vælter rosen ind
Forløsningen var nærmest håndgribelig, da Anders Engholm sidste tirsdag kollapsede på DR1 i bedste sendetid. Efter fem benhårde måneder var sejren i "Danmarks næste klassiker" ikke alene en anerkendelse af den vinderstol, der allerede er sat i produktion, men også af den arbejdsproces, Anders Egholm ellers ikke havde været helt sikker på, han var klar til at blotte for hele landet.
– Jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg havde lyst til at dele min designproces – er jeg overhovedet god nok til at vise den frem? fortæller Anders Engholm om de overvejelser, der gik forud for hans deltagelse i det populære tv-program.
Frygt for at lukke døre
For selvom programmet i høj grad henvender sig til den almindelige dansker, var han udmærket klar over, at han ved at takke ja til deltagelse, også inviterede kolleger og branchefæller med ind i skaberrummet.
– Og der tænkte jeg en del på, om jeg ville risikere at gøre et dårligt ansigt og måske endda komme til at lukke nogle døre, forklarer den 39-årige designer, der derfor stillede en række kriterier for sin egen medvirken.
– Jeg satte det succeskriterie op, at hvis jeg bare giver mig 100 procent og samtidig er 100 procent mig selv uden at overspille alle mulige følelsestilstande, så jeg kan se mig selv i programmerne på samme måde, som jeg ser mig selv i spejlet, så kunne det ikke gå helt galt, fortæller Anders Engholm.
Og galt gik det så ingenlunde for den VIA-uddannede møbeldesigner, der sikrede sig to af de seks pladser på podiet, inden han løb med den endelige sejr. De, der har fulgt med de seneste syv uger, vil dog vide, at vejen til vinderskamlen var belagt med frustrationer.
Et mentalt hundespand
Som seer har det indimellem været lidt svært ikke at blive oprigtigt bekymret for dig – er den lidelsesproces karakteriserende for din måde at arbejde på, eller var det mere resultatet af tidspres og uvante omstændigheder?
– Jeg har altid en kæmpe angst for at gå i gang med et nyt projekt, siger Anders Engholm uden tøven.
Men der er ikke tale om angst for utilstrækkelighed, forklarer han.
– Det handler om, at jeg allerede på forhånd kan føle, hvor drænet jeg bliver, når dagen er omme. Når jeg fortæller, hvad jeg laver, siger jeg, at jeg ”sidder og tegner møbler”, og det lyder jo ikke hårdt overhovedet, men har jeg gjort det i otte timer, er jeg fuldstændig drænet mentalt.
– Jeg ser det lidt som et hundespand med 20 hunde, jeg skal styre i mit hoved – der opstår et tankemylder, der risikerer at stikke helt af, hvis jeg ikke får holdt øje med det hele, og alting kan ende med at smuldre, hvis jeg ikke er 100 procent opmærksom, lyder det.
Derfor går Anders Engholm også meget nødigt i gang med et nyt projekt sidst på ugen.
– Det skal helst være en mandag – gør jeg det fredag, er hele weekenden ødelagt, griner han.
Tre ting til modning
Der er således ikke noget at sige til, at Anders Engholm og det mentale hundespand havde brug for at puste ud, da fem måneders tv-transmitteret designmaraton sluttede i starten af januar. Men de seneste seks uger er ikke blevet helt den ferie, han havde forventet.
– Jeg havde jo tænkt, at jeg virkelig skulle slappe af, men siden programmerne begyndte at blive sendt, er det bare væltet ind med likes og kommentarer og henvendelser på både sociale medier og mail – det har simpelthen været så overvældende, fortæller han.
Bag de mange henvendelser står både privatpersoner, der vil vide, hvor de kan få fingrene i hans designs fra programmet, og professionelle aktører, der er interesserede i at samarbejde. Dermed er der også gode chancer for, at de købelystne Engholm-fans med tiden rent faktisk vil kunne få købelysten stillet.
– Især lampen har vakt interesse, og den skal nok komme i produktion, når jeg har fundet de helt rigtige at arbejde sammen med, afslører Anders Engholm og peger på, at også sofaen og hjemmekontoret på et tidspunkt skal produktionsmodnes.
I sidste uge kunne han løfte sløret for sit og Montanas samarbejde om vinderstolen fra programmet, og når regnestykket skal gøres op, er der altså ikke meget at fortryde ved det ja, han sidste sommer gav til Danmarks Radio.
– Jeg er landet på et rigtig godt fundament for at kunne fortsætte, og jeg håber på, at jeg fremover kan få lov at komme med endnu flere bud på, hvordan vi kan gøre ting på en anden måde – og så ved jeg faktisk ikke, om jeg tør håbe på mere, for jeg er enormt glad for niveauet lige nu, slår han fast.
Anders Engholms sofa blev årets første møbel på vinderpodiet.
Foto: Jasper Carlberg