23948sdkhjf

Klumme: Den fossile dinosaur

Gaia Solars direktør, Michael Stadi, besvarer her Dansk Energis seneste kritik af solcelleordningen.
Klumme af Michael Stadi, administrerende direktør, Gaia Solar

I skarpe toner har Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, de sidste par dage afsagt dødsdom over det spirende solcellemarked, som vi nu ser i Danmark og bedt politikerne om at lovgive mod nettomålingsordningen.

I Lars Aagaard’s optik er verdens hurtigst voksende alternative energiform en tikkende bombe under statskassen.

Kritikken er bemærkelsesværdig. Samfundet har i dag en udfordring med at skabe bæredygtig vækst, samtidig med at klimamål skal nås. Solceller er et skoleeksempel på, hvorledes privatfinansieret vækst kan skabe nye arbejdspladser, samtidig med at samfundet gør sig mere uafhængig af fossile brændsler og mindsker CO2-udledningen. Altså et drømmescenarie for alle - undtagen Dansk Energi.

Som en garvet politiker i en valgkamp slynges der tal ud for at underbygge hans påstand. Store tal med mange nuller. I dette tilfælde er det et teoretisk skatteprovenutab, der skræmmes med. » Det er blevet alt for lukrativt for private at sætte solceller på taget. Der må trods alt være en grænse for, hvor gunstig en ordning kan være, når den bæres frem af finansiering over skattebilletten «, udtalte Lars Aagaard blandt andet.

Hvis vi antager, at der opsættes 25.000 solcelleanlæg i år hos private, med en gennemsnitlig installeret effekt på 5 kW og en årsproduktion på 850 kWh/kW, så producerer nye solcelleanlæg i alt 106 GWh/år. Dette medfører et provenutab til statskassen i 2012 på ca. 143 mio. kr. (afgiftsprovenu på 1,35 kr/kWh).

Til sammenligning er der i 2011 rapporteret energibesparelser fra energiselskaberne på godt 2.000 GWh, hvoraf ca. 850 GWh skønnes at være elbesparelser (ud fra 2010-fordelingen). Energiselskabernes spareindsats alene på elsiden medfører et provenutab til statskassen på ca. 1,15 mia. kr./år. Altså en faktor otte.

I Energiaftalen fra marts 2012 er det i øvrigt besluttet, at energiselskabernes spareindsats skal fordobles frem mod 2015. Er det ikke også skatteyderne, der finansierer dette skatteprovenutab som er otte gange større end solceller?

Nettomålingsordningen gør, at solcelleejere bruger el-nettet som bank, og dermed ikke betaler for vedligehold og udbygning af nettet. Dette er helt korrekt, og bør ændres. Tidligere analyser viser, at denne udgift udgør 5-6 øre/kWh, altså ca. 250 kr. for et 5 kW anlæg pr. år. Det betaler dagens solcelleejere gerne.

Andre analyser påpeger, at solcelleanlæg producerer strøm primært i spids- og højlastperioder, og i perioder af året hvor kraft/varmeværker ikke opererer med optimale brændselsvirkningsgrader. Måske vil det vise sig at solcelle-kWh faktisk skaber merværdi i fremtidens smartgrid.

Om modviljen mod solceller bunder i den kendsgerning, at Dansk Energis medlemmer tidligere har haft forretningsområde inden for fossile brændstoffer vides ikke. Jeg tror, at holdningen til solceller er ved at ændre sig radikalt hos disse. Herunder i landets energiselskaber, som hver dag aktivt arbejder og promoverer solceller. Ellers går det som med dinosaurerne. Fortrængt af en ny tidsalder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094