23948sdkhjf

Skadelige stoffer fundet i grundvandet ved landskendt pladefabrik

Det er ikke kun brandsikkerheden, der har været i søgelyset hos spånpladevirksomheden Kronospan i Pindstrup på Djursland. Nu viser det sig, at der også er fundet en række skadelige stoffer i jorden og grundvandet, hvor virksomheden ligger.

Målinger viser, at flere grænseværdier er overskredet. Det fremgår af to varslede påbud fra Miljøstyrelsen til Kronospan, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.

- Det er jo ikke ligefrem vitaminer. Det er giftstoffer, siger Laila Krarup til TV2 Østjylland.

Hun er direkte nabo til Kronospan og har længe bekymret sig om forholdene på og omkring virksomheden. Derfor er hun i chok over de fund, myndighederne har gjort. Og hun frygter, at stofferne kan få konsekvenser for hende og hendes omgivelser.

- Det er skræmmende, konstaterer hun.

Af dokumenterne fremgår det, at der i forbindelse med boringer hos virksomheden er fundet for store mængder af potentielt miljø - og sundhedsskadelige stoffer som bly, arsen, nikkel og cadmium i jorden og i grundvandet.

Af den årsag har Miljøstyrelsen nu varslet virksomheden påbud om, at omfanget og årsagen til forureningen skal undersøges nærmere. Forureningen vurderes dog allerede nu af Miljøstyrelsen at stamme fra oplag af træ.

- Kronospan skal nu dokumentere koncentrationen og udbredelsen af en række stoffer, siger kontorchef hos Miljøstyrelsen Morten Rickers Østergaard TV2 Østjylland.

Formålet er blandt andet, at forureningen på længere sigt skal inddæmmes.

- De får påbuddene, så der også kan laves en afgrænsning af forureningen på sigt, siger Morten Rickers Østergaard.

Direktør hos Kronospan, Sten Lassen, garanterer, at virksomheden tager sagen alvorligt og oplyser, at der er god dialog med Miljøstyrelsen og virksomhedens rådgivere.

- Der er ingen, som ønsker at have sundhedsskadelige stoffer, og derfor ser vi på det med alvor, siger han til TV2 Østjylland.

TV2 Østjylland har forelagt seniorforsker Martin Mørk Larsen fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet de oplysninger, der står i Miljøstyrelsens påbud. Han vurderer, at forureningen formentlig ikke helbredstruende for mennesker nu og her. Men at det imidlertid er vigtigt, det bliver stoppet hurtigt. Ellers kan det få konsekvenser på sigt.

- Hvis det fortsætter, som det er nu, så kan det blive et lokalt problem, og hvis grundvandet flytter sig hen til drikkevandsboringer eller tilsvarende, så kan det blive et problem for området, siger han til TV2 Østjylland.

En anden ekspert, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, hæfter sig særligt ved fundet af bly. Det kan, ifølge ham, være alvorligt, hvis der er forekomst af bly andre steder end på fabrikkens grund.

- Bly virker giftigt på hjernens udvikling. Hvis en gravid kvinde får bly i sig, så vil hun give det videre til fostret, hvis hjerne kan blive negativt påvirket af bly, siger han til TV2 Østjylland.

Den nærmeste drikkevandsboring ligger et godt stykke fra Kronospan. Det lokale vandværk oplyser til TV2 Østjylland, at der ikke er fundet de samme stoffer i det vand, der pumpes ud til områdets husstande som drikkevand.

Kronospan blev landskendt, da der i efteråret 2021 udbrød brand på virksomheden. I ni dage var dele af Djursland indhyllet i rød. Og over 100 brandfolk var med til at slukke ilden.

I ugerne efter kunne TV2 Østjylland dokumentere, at Kronospan tidligere gennem årene har fået flere påbud på grund af manglende brandsikkerhed.

Og for få dage siden kom det frem, at spånplade-producenten har fået 27 nye påbud efter et brandsyn. De 27 påbud har ikke direkte forbindelse til branden i efteråret.

Forureningen, som Miljøstyrelsen nu giver påbud for, er konstateret før den store brand.

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158