23948sdkhjf

Efter kritiske sager: Kommunale direktører sendt hjem

Aalborg Kommune har ikke overholdt frivillighedsprincippet i tilstrækkelig grad i de udbygningsaftaler, kommunen har indgået med en række grundejere og udviklere de seneste år. 

Det fremstår som en af konklusionerne efter, at Horten Advokatpartnerselskab torsdag præsenteret Aalborg Byråd for advokatundersøgelsen af By- og Landskabsforvaltningens praksis i forbindelse med udbygningsaftaler for perioden fra 1. januar 2011 til 1. september 2021.

Hvad er en udbygningsfatale?

En udbygningsaftale en aftale mellem en grundejer og en kommune, der indgås på grundejerens opfordring. Ved aftalen opnår grundejeren øgede lokalplanmæssige muligheder mod at forpligte sig til at afholde udgifter til etablering af offentlig infrastruktur.

Udviklingsaftaler indgås typisk i forbindelse med større eller mindre byudviklingsprojekter.

Horten har set på 27 af 57 sager  om udbygningsaftaler i denne periode i den ti år lange periode. Vurderingen ser på, om aftalerne - som loven foreskriver - er indgået på opfordring af grundejer eller på kommunens initiativ. På baggrund af gennemgangen 
finder advokatfirmaet, at hovedparten er sagerne (15 sager) kan betegnes som "kritiske" - det vil sige på kommunens initiativ og interesse - eller "overvejende kritiske" (seks sager) i forhold til manglende overholdelse af frivillighedsbetingelsen. Fire sager er overvejende ikke-kritiske, og ingen sager er ikkekritiske.

Direktør og stadsarkitekt sendt hjem

Konklusionernes får nu kommunen til at indlede en personalejuridisk undersøgelse.

- Den personalejuridiske undersøgelse er et nødvendigt og naturligt næste skridt, og vi vil på baggrund deraf drage de nødvendige konklusioner. Samtidig er det vigtigt at prioritere hensynet til de ansatte og at pointere, at ingen har handlet for egen vindings skyld – det er en belastende situation, hele forvaltningen er bragt i, og derfor er det også vigtigt, at processen er ordentlig og gennemsigtig, skriver kommunen.

Mens undersøgelsen står på er Direktøren for By- og Landskabsforvaltningen, Anders Fokdal, og Stadsarkitekten, Peder Baltzer Nielsen, hjemsendt med løn.

Magistraten drøfter sagen på mandag og kan på nuværende tidspunkt ikke komme det nærmere, lyder det i en skrivelse afsendt af Aalborg Byråd.

Bremset projekt fik sage til at rulle

By- og Landskabsudvalget i Aalborg Kommune vedtog 9. september 2021 et
kommissorium for en advokatundersøgelse og anmodede Horten om at forestå
undersøgelsen af kommunens brug af udbygningsaftaler.

Presset for at sætte en undersøgelse i gang var vokset efter, at  folkene bag Spritten A/S, en del af omdannelsen af Aalborgs gamle spritfabrik til en ny bydel, i juni i år satte deres projekt på pause 

Ifølge idemand bag Spritten-projektet, Martin Nielsen, satte selskabets juridiske rådgivere spørgsmålstegn ved lovligheden af den udbygningsaftale, som var indgået med Aalborg Kommune. 

I juli kom det så frem, at rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Hans Henrik Henriksen (S), i oktober 2019 om et projekt på Aalborgs Østre Havn havde udtalt sig på en måde, som kunne tolkes i strid med reglerne for udbygningsaftaler.

I første omgang krævede byrådsmedlemmer fra Venstre og Dansk Folkeparti en uvildig advokatundersøgelse. Opbakninge voksede siden, så også Enhedslisten, Radikale Venstre og Konservative bakkede op om undersøgelseskravet.  

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095