23948sdkhjf

Royal indvielse af H.C. Andersens eventyrhus

Onsdag blev Odenses nye vartegn H.C. Andersens Hus officielt indviet af H. M. Dronningen, oplyser museet i en pressemeddelelse. 

Museumsbyggeriet tæller i alt 5.600 kvm runde bygninger, hvor børn og voksne kan lære H.C. Andersens liv og værk at kende fra deres eget ståsted. Byggeriet er udført i fem fagentrepriser og beløber sig alt i alt til 391 mio. kr. 

Det var en stolt borgmester der i dag bød velkommen til byens nye vartegn med åbningstalen ved den officielle indvielse: 

– H.C. Andersen er så stor en del af odenseanernes fælles identitet og med det nye museum får vi mulighed for at udforske hans forfatterskab og eventyr på nye måder, som bidrager til byens samhørighed. Derfor er det på alle måder en fantastisk og forløsende dag i dag, lød det fra Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i åbningstalen. 

Alle har adgang til eventyrhaven

Byggeriet udgøres af en række af cirkulære former, som tangerer hinanden i et flydende forløb. De er organiseret uden hierarki og uden et egentligt centrum, men udspringer fra de eksisterende bygninger omkring H.C. Andersens fødehjem og mindehal. 

Museets runde bygninger bliver forbundet under jorden og dækket af et haveanlæg med hække, træer og nye stier, hvor der for størstedelen bliver der offentlig adgang til haven. Hele projektområdet dækker således 9.000 kvm, hvoraf selve museet udgør førnævnte 5.600 kvm. 

H.C. Andersens Hus er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma. Odense Kommune er bygherre, og det støttes økonomisk af A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden.

Indviet men ikke helt klar 

Efter åbningsceremonien fik H.M. Dronningen en rundvisning i museets medrivende udstillinger og kom helt tæt på den verdenskendte forfatters poetiske univers og fortællinger. 

Helt efter planen er der tale om en soft opening, hvor museets døre åbnes for publikum mens der færdiggøres og løbende testes i udstillingerne. For selvom store dele af museet er færdigt, er der dele af museet, der stadig ikke står helt klar: 

–  Når vi alligevel vælger at prioritere en soft opening, hvor vi gradvist åbner mere og mere op hen over sommeren, er det fordi vi gerne vil tilbyde magiske og kunstneriske oplevelser i særklasse til alle de mange mennesker, der kommer til at holde ferie herhjemme i år eller har mulighed for at rejse til byen, uddyber direktør på Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094