23948sdkhjf

Stigende arbejdsløshed blandt arkitekter

En opgørelse fra Danske Ark, Danmarks Statistik og Akademikernes Centralorganisation viser, at krisen endnu ikke har sluppet sit tag i arkitektbranchen. Dog er der lyspunkter.
Ledigheden blandt forsikrede arkitekter er desværre steget med 1,7 procentpoint i perioden fra december 2011 til januar 2012.

En god nyhed er dog, at trods den seneste stigning i ledigheden, er nettoledigheden fra januar 2011 til januar 2012 faldet med 0,7 procent point. Dermed er ledigheden samlet set lavere end den var for et år siden.

Nyuddannede kandidater rammes hårdt
Ikke overraskende er særligt nyuddannede arkitekter hårdt ramt af den økonomiske krise og har svært ved at finde beskæftigelse. Ca. 25 procent af de nyuddannede kandidater er ledige. Tallet er dog lavere end året før, og det kan tyde på at nyuddannede arkitekter har fået lidt lettere ved at finde beskæftigelse. Samtidig viser tallene, at ledigheden falder efter et år, og endnu mere efter to år.

Den økonomiske krise påvirker ikke udelukkende nyuddannede arkitekter. Selvom ledigheden blandt arkitekter med mellemlang erfaring (kandidater 2-9 år) er svagt faldende, er ledigheden blandt de mere erfarne arkitekter (kandidatalder 10-14 år) svagt stigende.

Hvis der i stedet fokuseres på alder, er ledigheden blandt arkitekter under 30 år ikke overraskende stigende, hvorimod den er faldende blandt arkitekter i alderen 30-39 år. Blandt arkitekter i aldersgrupperne 40-49 år, 50-59 år og over 60 år, er ledigheden stort set uforandret.

Nordjylland er lyspunktet
Den overordnede fald i ledigheden fra 2011 til 2012 har gjort sig gældende i næsten alle regioner. Dog skiller Nordjylland sig markant ud ved at have en ledighedsprocent på 4,4 procent, hvilket er et godt stykke under landsgennemsnittet på 7,8 procent.

- Selv om ledigheden blandt arkitekter stadig er høj, og man kunne ønske den meget lavere, er det dog positivt at ledighedstallene for arkitekter ikke er steget yderligere fra 2011 til 2012. Vi befinder os stadig i den økonomiske krise, men et forsigtigt håb er, at arkitektstanden og samfundet som helhed er kommet igennem den sværeste tid. Denne forsigtige optimisme deler jeg heldigvis med Niels Bernstein, Nationalbankdirektør, som onsdag i forbindelse med fremlæggelsen af Nationalbankens kvartalsoversigt var ude og sige, at krisen er på retur, siger Jane Sandberg, direktør, Arkitektforeningen.

Se hele statistikken på www.danskeark.dk

Kilde: Arkitektforeningen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11