23948sdkhjf

Mennesker mødes i skur og natur

En undersøgelse med mere end 21.000 besvarelser fra borgere i landsbyklynger viser, at 45 pct. fremhæver naturkvaliteter som afgørende for at bo, hvor de bor, og at vandreture er den mest efterspurgte fritidsaktivitet.

Nærhed og adgang til natur er for mange et afgørende aktiv ved det at bo i en landsby, noget som flertallet af nye mødesteder understøtter direkte.

Fire ud af de seks nye mødesteder, som får støtte fra Lokale og Anlægsfonden og den filantropiske forening Realdania, har natur og friluftsliv som omdrejningspunkt.

Udvikling og sammenhold

Et stærkt samarbejde mellem landsbyer, der ligger geografisk tæt på hinanden, kan være med til at udvikle både den enkelte landsby og hele området. Derfor er der de seneste år skudt landsbyklynger op over hele landet. De seks nye mødesteder i landsbyklyngerne støttes med knap 23 millioner kroner.

De øvrige projekter griber fat i andre vigtige problemstillinger og behov på landet - som for eksempel transformationen af en nedlagt skole til nyt samlingssted. Men også den ofte lange ventetid på offentlig transport, når man bor uden for de større byer.

En fælles dagligstue

Danmarks Flotteste Busskur i Ringkøbing-Skjern kommune bliver for eksempel et socialt mødested for hele landsbyklyngen Den Gyldne banan og en fælles dagligstue - ikke mindst for de unge og ældre der ikke har egen bil.

- De nye mødesteder er den foreløbige kulmination på mange års arbejde med at styrke lokale fællesskaber i de danske yderområder. Samarbejde mellem landsbyer kan være med til at vende en negativ udvikling, og vi håber, at andre landsbyklynger vil lade sig inspirere af de gode ideer til konkrete projekter, siger Simon Harboe, projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078