23948sdkhjf

Manglende viden og stramme krav spænder ben for træbyggeriet

Selvom der i stigende grad anvendes træ i byggeriet, så er der flere væsentlige faktorer, som hæmmer udbredelsen af træbyggeri.

Det mener foreningen Træ i Byggeriet.

- Vi er godt i gang med at øge andelen af træbyggeriet i Danmark, men der er en række barrierer, der er med til at sætte en stopklods for væksten i træbyggeriet, siger sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen.

Selvom Træ i Byggeriet naturligvis først og fremmest vil fremme brugen af træ, så er foreningen som sådan ikke modstander af andre, gode byggematerialer, som for eksempel beton.

Men Lauritz Rasmusen peger på, at dansk byggeri igennem flere årtier har været præget af betonbyggeri. Det har helt naturligt ført til, at det ofte er det altdominerende byggemateriale på uddannelsesinstitutioner og som følge heraf også i rådgiver- og entreprenørkredse.

- Derfor er det vigtigt fra politisk hold at få gjort noget ved den manglende viden om og erfaring med træbyggeri blandt netop rådgivere og entreprenører, da det lige nu skaber usikkerhed i forhold til at bruge mere træ i byggeriet.

- Der er et stort behov for at øge viden og kendskab til træbyggeri i byggebranchen, og der bør på kort sigt sættes ind med videnformidling i form af kurser, efteruddannelse og publikationer om moderne træbyggeteknik. På ingeniørskolerne er undervisning i træ og trækonstruktioner nærmest ikke eksisterende, og det bør gøres obligatorisk på alle videregående bygge- og anlægsuddannelser. Samtidig bør der afsættes en pulje til demonstrationsbyggerier med eksempelvis hybridløsninger, hvor både træ og beton indgår i blandt andet højhuse, mener sekretariatsleder Lauritz Rasmussen.

Brand- og sikkerhedskrav

Som et andet væsentligt bump på vejen peger Lauritz Rasmussen på brand- og sikkerhedskravene.

Her vil Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen faktisk gøre det lettere at bygge i træ, og det er en positiv udvikling, påpeger Lauritz Rasmussen. Men den netop gennemførte revision af Bygningsreglementets vejledning om brand repræsenterer på flere punkter en skærpelse, understreger han samtidig:

- Hvorfor skal bærende bygningsdele i træ for eksempel bevare bæreevnen under 120 minutters brandpåvirkning, når tilsvarende bygningsdele i stål og beton må kollapse efter 60 minutter? Forskellen i sikkerhedskravene medfører en ulige konkurrence mellem de forskellige byggematerialer.

- Byggematerialer bør derfor leve op til de samme sikkerhedskrav, uanset om der er tale om træ, stål eller beton. Det skal samtidig være lettere at bygge med træ i etagebyggeri, hvor der lige nu er behov for flere præaccepterede løsninger som eksempelvis ved byggerier op til seks etager, fremhæver sekretariatsleder Lauritz Rasmussen fra Træ i Byggeriet, som er en interesseorganisation for danske virksomheder, der har træ og træbaserede produkter som hovedaktivitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094