Gentænker 24 ton teknikhus til tidligere psykiatrisk hospital
Den nye Bindesbøll Byen i Risskov i Aarhus har gjort det nødvendigt for AffaldVarme Aarhus at udvide varmeforsyningen.
I den forbindelse skulle der etableres en pumpestation til erstatning for en mindre varmevekslerstation i det rekreative område omkring det gamle psykiatriske hospital i Risskov.
Netop det rekreative område med mange fredede træer stillede krav til opgaven, da der skulle tages særlige hensyn.
- Vi ønskede en løsning med et mindre fodaftryk, fordi der ikke var plads til en større bygning på lokaliteten, siger Anders Lund, projektleder i AffaldVarme Aarhus i en pressemeddelelse.
Han fortæller, at der er tradition for at teknikbygningerne er ’rigtige’ bygninger, der opføres som en fuldmuret løsning, men i det her tilfælde har AffaldVarme Aarhus haft behov for at re-tænke løsningen.
Det blev derfor til et præfabrikeret plug-and-play teknikhus fra Priess, der har tegnet og produceret huset på sin fabrik i Vinderup.
Huset er 7 meter langt, 3,5 meter bredt og 3,5 meter højt, og det er beklædt med fibercementplanker, så det falder i med omgivelserne. Udover selve teknikhuset omfattede arbejdet præinstallation af pumper, koblinger og styringer til fjernvarmeanlægget.
Modellering i 3D og VR
Fra starten modellerede Priess hele løsningen i 3D. Det betød, at deltagerne kunne dele 3D-modelleringerne, og at en stor del af justeringerne af konstruktionen kunne foretages under møderne, der foregik virtuelt som Teams-møder.
- For at effektivisere driften bruger vi mange standardkomponenter, og vi har leveret alle komponenter, der indgår i selve fjernevarmeinstallationen, til Priess. De integrerede vores standardkomponenter i tegneprogrammet, så det vi så i 3D-modelleringerne, var hvad vi fik, fortæller Anders Lund.
I konstruktionsfasen har Priess desuden anvendt VR-teknologi for at sikre en optimal konstruktion af pumpestationen, fortæller projektchef hos Priess, Ole Madsen.
Det foregik ved, at ingeniørerne hos Priess iførte sig 3D-briller og dermed kunne gå rundt i pumpestationen virtuelt.
- Det gav en helt anden og meget realistisk fornemmelse af placeringen de forskellige komponenter, og konkret betød det, at flere ventiler blev flyttet til en bedre placering, oplyser Priess, der forventer sig meget af netop anvendelsen af den teknologi.
Styr på detaljerne og præcisionen
AffaldVarme Aarhus stod for at etablere sandpuden, hvor teknikhuset skulle hvile. Derudover havde de ansvaret for seks rør, der skulle tilsluttes anlægget. De skulle placeres millimeterpræcist, og derfor leverede Priess en skabelon i metal, så de kunne placeres helt korrekt og være klar til en problemfri montering af teknikhuset.
Teknikhuset blev transporteret på en blokvogn fra Vinderup og afleveret på pladsen ved hjælp af en stor mobilkran.
Inden for fem timer var det 24 tons tunge hus placeret ned over tilslutningsrørene og forbundet til varmenettet.
- Huset var klar på en dag, og alle rørene blev svejst på og forbundet samme dag, siger Anders Lund.