Byggevirksomheder har ansat flere lærlinge under coronakrisen
Under coronapandemien har landets virksomheder i byggebranchen åbnet dørene på vid gab for lærlinge, fremgår det af nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har trukket.
Fra januar til november 2020 havde 21 pct. flere elever i de byggerettede erhvervsuddannelser indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed end i de samme måneder i 2019.
Det er markant mere end i resten af erhvervsuddannelserne, hvor stigningen lød på godt 8 pct.
Dansk Industri peger på, at årsagen findes i, at en del af byggebranchen klarer sig bedre end mange andre brancher i lyset af den igangværende pandemi.
- Det er klart, at aktiviteten i branchen har stor betydning for, hvor mange lærlinge man har mulighed for at tage ind, siger Lone Folmer Berthelsen, underdirektør i Dansk Industri, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Samtidig kan årsagen nok findes i den trepartsaftale, der blev indgået i maj, og hvor virksomheder året ud fik et ekstraordinært tilskud ved ansættelse af lærlinge. Det har formentlig været medvirkende til et løft i antallet af uddannelsesaftaler i byggeriet, påpeger Lone Folmer Berthelsen.
Det er særligt inden for træfagene, at der har været ekstra stor efterspørgsel på lærlinge. Her er antallet af indgåede uddannelsesaftaler steget fra med hele 28,3 pct. fra januar-november 2019 til samme tidsrum i 2020.
Årsagen er formentlig slet og ret, at det er en yderst populær uddannelse, påpeger formanden for DI Træsektionen under DI Dansk Byggeri Martin Skou Heidemann, der er adm. direktør i den nordsjællandske byggevirksomhed Skou Gruppen.
Han er dog bekymret for, at 2021-tallene slet ikke bliver lige så prangende som det forløbne år.
Dels er ordningen med tilskud ikke forlænget i 2021, og dels har arbejdsmarkedets parter i en ny trepartsaftale i efteråret indsnævret virksomheders mulighed for at tilbyde kortere praktikaftaler.