23948sdkhjf

H.O. Service hjælper Esbjerg Kommune

Samarbejde med H.O. Service om optimering af CTS-anlæg er blandt Esbjerg Kommunes nyeste tiltag med energispareindsatsen.
Varmeanlæg, ventilation og belysning, der kører for fuld kraft døgnet rundt, fører hvert år til et stort unødvendigt energiforbrug, der både skader miljøet og koster offentlige og private virksomheder millioner af kroner.

- Det handler simpelthen om at tilpasse og styre ventilation, varme, lys og maskiner efter de konkrete behov, så alt overflødigt energiforbrug fjernes. Der er for eksempel ingen, der har glæde af, at ventilationsanlægget på en skole eller en tom produktionshal kører hele natten. Selv i dagtimerne eller på bestemte tider af året kan anlægget sandsynligvis køre på nedsat kraft og dermed danne grundlag for store økonomiske besparelser, forklarer direktør Bo Jørgensen fra H.O. Service, der er en del af energikoncernen SE.

H.O. Service har specialiseret sig i optimeret styring ved af hjælp af såkaldte CTS-anlæg, hvor virksomheder fra en central computer præcist styrer tekniske installationer efter konkrete behov.

Museum sparer 150.000 kroner
Esbjerg Kommune er blandt de virksomheder og kommuner, der takket være en række fremsynede medarbejdere siden slutningen af 1980’erne har opnået massive energibesparelser med CTS-styring, I dag er der installeret CTS-anlæg i et stort antal af kommunens bygninger, herunder alle skoler og administrative bygninger.

På trods af den mangeårige indsats finder Esbjerg Kommune fortsat nye områder, hvor bedre styring af især store ventilationsanlæg giver kontante gevinster. Senest har kommunen samarbejdet med H.O. Service om at optimere energiforbruget yderligere på hovedbiblioteket og Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Energibesparelserne på både hovedbiblioteket og Fiskeri- og Søfartsmuseet betyder, at investeringerne er tjent hjem allerede efter tre år. Og det er endda i bygninger, hvor de mest oplagte gevinster med CTS-styring er høstet i forvejen.

- Arbejdet med CTS-anlæg og styring handler i første omgang om at identificere de lavthængende frugter, der giver de største besparelser og dermed korte tilbagebetalingstider. Men Esbjerg Kommune er et godt eksempel på, at der selv efter mange års målrettet arbejde stadig er store gevinster at hente ved at bevare fokus på energiforbruget og have en flok dygtige medarbejde-re, der deltager aktivt og får driften af anlægget til at køre optimalt, forklarer Bo Jørgensen.

Fakta: CTS-styring i Esbjerg Kommune
• Esbjerg Kommune har arbejdet målrettet med styring af især varme- og ventilationsanlæg siden slutningen af 1980’erne.
• Fra begyndelsen af 1990’erne har Esbjerg Kommune installeret CTS-anlæg i et stort antal bygninger, herunder alle skoler og administrative bygninger.
• Senest har Esbjerg Kommune samarbejdet med H.O. Service om at optimere CTS-styringen på blandt andet hovedbiblioteket i Esbjerg samt på Fiskeri- og Søfartsmuseet.
• På hovedbiblioteket har Esbjerg Kommune reduceret ventilationsanlæggets daglige driftstid fra ti til to timer. Det har medført en samlet årlig besparelse på 20.000 kroner for en investering på 60.000 kroner.
• På Fiskeri- og Søfartsmuseet er driftstiden på ventilationsanlægget også reduceret fra ti til to timer, hvilket har resulteret i en årlig besparelse på 150.000 kroner for en investering på 450.000 kroner.




Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093