Coronahåndsrækning hjælper dyrene hurtigere under motorvej
Det er ikke kun biler, cyklister og fodgængere, der skal på tværs af Fynske Motorvej. Det skal dyrene også. Arbejdet med etablering af en faunapassage under motorvejen vest for Ejby går snart i gang.
Entreprenørfirmaet Østergaard A/S skal forestå arbejdet, og hovedparten af arbejdet udføres efter planen i år.
– Selvom vi egentlig først havde planlagt opstart i 2021 på etapen mellem Nørre Aaby og Gribsvad, har vi valgt at igangsætte visse opgaver i år for at følge regeringens ønske om fremrykning af opgaver som hjælp til trængte brancher på grund af Covid-19, siger Mike Boesen, projektleder i Vejdirektoratet.
– På denne etape fremrykker vi anlæg af en faunapassage vest for Ejby og forlængelse af de tunneler, der fører kommuneveje under motorvejen. Forhåbentlig betyder det også, at vi minimerer både gener og arbejdsperioden, tilføjer han.
Tunnelerer et rør under motorvejen
Faunapassagen under motorvejen vest for Ejby tæt på Gelstedvej etableres i forbindelse med udbygning af Fynske Motorvej fra fire til seks spor.
Fakta: Trængsel på Fynske Motorvej
Fynske Motorvej er hovedfærdselsåren, som binder Danmark sammen øst-vest. Trafikken og trængslen er stigende, og derfor udbygges motorvejen fra fire til seks spor.
I perioden 2010 til 2018 steg årsdøgnstrafikken på Fynske Motorvej med 33 procent. Målt ved Lillebæltsbroen kører der i dag knap 80.000 biler i døgnet.
Et stort rør med en diameter på 3 meter ”tunneleres” under motorvejen. I korte træk betyder det, at der graves ud med et borehoved med et frontskjold, der presses frem og løsner jorden. I takt med at jorden er løsnet og fjernet via et transportbånd, skubbes et betonrør frem. Denne proces fortsætter indtil man er på tværs af hele motorvejen med betonrøret.
Faunapassagen er til padder og mellemstore pattedyr, der skal på tværs af motorvejen.
Selve ”tunneleringen” påbegyndes i starten af december 2020. Faunapassagen forventes at være færdig i starten af februar 2021.