23948sdkhjf

Her er landets mindste byggemarked

De tre håndværksmestre bag et af landets mindste byggemarkeder indrømmer gerne, at miljøet og menneskene på Christianshavn har været med til at forme dem og deres syn på både det nære samfund og den store verden.

Murermestrene Magnus Henriques og Mikkel Damgaard Nielsen samt tømrermester Karl Nørgaard har været tætte venner gennem mange år. Nu har venskabet og en fælles passion for bæredygtigt byggeri med biobaserede byggematerialer udmøntet sig i byggemarkedet Havnens Hænder.

Det er ikke noget helt almindeligt byggemarked med materialer, isenkram, værktøj og slagtilbud fra gulv til loft. Det er et beskedent, men særdeles hyggeligt, lokale i et hjørne af en af de store haller på det tidligere industriområde på Refshaleøen.

Byggemarkedet har foreløbig kun åben lørdag fra kl. 11.00 til 16.00 - eller efter aftale. For det her handler ikke blot om at lange varer over disken. De tre håndværksmestre har nemlig en mission; de vil gerne bidrage til at gøre vores huse og bygninger til rare og sunde steder at bo og arbejde i. Og det skel ske med materialer, som belaster miljøet og klimaet mindst muligt.

Nye materialer
- Vi har alle tre på den ene eller anden måde arbejdet med konventionelle byggematerialer. Og vi har set og på egne kroppe mærket, at der er mange byggematerialer, der er fulde af kemikalie som både er til gene for de håndværkere, som arbejder med dem og som senere er med til at forringer indeklimaet i bygningerne, forklarer de tre håndværksmestre, som i det daglige driver hver deres håndværksvirksomhed, siger tømrermester Karl Nørgaard.

- Vi arbejder ofte og allerhelst med bæredygtige byggematerialer. Og det var faktisk en fælles oplevelse af, at bæredygtige biobaserede byggematerialer ikke er så lette at finde og købe som de konventionelle, der fik os til at starter Havnens Hænde, tilføjer han.

- Og så er det afgørende, at det handler om nye, bæredygtige biobaserede materialer. Som udgangspunkt er det altså ikke genbrug af byggematerialer (re-cycling, up-cycling eller down-cycling). Selvom det er et skridt på vejen. For Havnens Hænder er omdrejningspunktet helt nye byggematerialer, som er biobaserede og som dermed både har en lav miljøpåvirkning og er med til at skabe sunde bygninger med sundt indeklima, forklarer murermester Magnus Henriques,

Derfor gælder det også om at forbedre tilgangen til måden vi bygger. Både gennem oplysning og levering af miljøvenlige byggematerialer, understreger han.

- Ja, nikker murermester Mikkel Damgaard Nielsen. Det er en fuldstændig nytænkning af den måde vi bygger på og de materialer vi bruger. Hvis vi gerne vil leve i sunde boliger, skal byggeriet i langt højere grad omstille sig til bæredygtige og biobaserede principper og materialevalg.

- Den rejse har vi startet, og vi vil gerne invitere flere med på rejsen henimod en mere bæredygtig og klimavenlig dagsorden, fremhæver Mikkel Damgaard Nielsen, og tilføjer, at biobaserede byggematerialer er naturligt intelligente fordi de rummer en lang række af de egenskaber som skaber lang levetid og sundt indeklima.

Ingen vej uden om
På spørgsmålet om, hvorvidt Havnens Hænder og de tre ildsjæles passion for bæredygtigt biobaseret byggeri nogensinde vil kunne skaleres op fra at være et valg for de få til at blive et slagkraftigt alternativ til konventionelt býggeri, falder svaret prompte fra de tre håndværksmestre:

- Der er ingen vej udenom, hvis vi skal skåne miljøet og klimaet og skabe sunde boliger og bygninger. Selvom byggeriet jo er præget af udbud og efterspørgsel, prissætning og andre markedsmekanisme, så drives efterspørgslen i stigende grad også af holdninger og bestræbelser på at opfylde klimamål og skabe sunde boliger. Så det bæredygtige byggeri er kommet for at blive. Det er der ingen tvivl om. Og i takt med at vi alle bliver mere opmærksomme på, at der faktisk er sunde og klimavenlige alternativer, ja, så kan det kun gå én vej, forklarer de tre håndværksmestre.

De erkender, at skal de bæredygtige biobasered materialer erstatte konventionelle materialer andre steder end i nogle få parcelhuse og renoveringsprojekter, så skal der også fra politiske side gøres en indsats.

- Det kan jo sådan set kun gå for langsomt, men det er værd at bemærke, at den bæredygtige dagsorden aldrig har været mere synlig end nu og at mange politikere genre vil være med til at påvirke netop den dagsorden, siger Magnus Henriques og tilføjer, at Havnens Hænder gør alt hvad man magter for at præge den bæredygtige dagsorden.

De tre håndværksmestre fungerer derfor også som konsulenter i forhold til valg af bæredygtige biobaserede byggematerialer og byggemetoder.

Praktikant: Det er nødvendigt!

Mladen Dragovic er praktikant hos Havnens Hænder. Han er byggekoordinator fra KEA - Københavns Erhvervsakademi og bygger nu ovenpå med en top-up bachelor i Innovation and Entrepreneurship fra Zealand – Sjællands Erhvervsakademi.

- Der er højt til loftet hos Havnens Hænder. Her er bæredygtigt byggeri både en hjerte- og hjernesag. Og det er en nødvendighed, hvis vi skal være sikre på, at kloden er et rart sted at være også fremover, sige Mladen Dragovic. Han har en datter på vej og han erkender, at det yderligere er med til at skærpe hans fokus på, at hans arbejdsliv også skal have udgangspunkt i en bæredygtig tilgang til samfundsudviklingen.

Bæredygtigt byggeri
Havnes Hænder har formuleret seks principper for bæredygtigt byggeri (uddrag):

Biobaseret
Byggematerialer fremstillet af fornybare ressourcer er vejen frem hvis man vil reducere CO2 aftrykket i byggebranchen.

Diffusionsåbenhed
Ved at bygge efter diffusionsåbne principper opnår man, at bygningen kan ”ånde” og derved kan de der opholder sig i bygningen også få vejret.

Sundt indeklima
Der er et enormt behov for, at bygge i materialer der ikke afgasser farlig kemi og som kan håndtere den daglige fugtbelastning fra levet liv- madlavning, tøjvask, bade, gråd og grin.

Genbrug – op og ned
Hvis materialer er af en ordentlig kvalitet og i god stand er det selvfølgelig en god ide at genanvende det.
Det kan dog være svært at genbruge på en større skala, da genbrugsmaterialer er svære at standardisere, men cirkulær økonomi vinder mere og mere indpas og det er fedt.

Design til adskillelse
Vores behov for at have et hjem der kan bygges om, bygges til og ændres er stigende. Vores bygninger skal designes så det er så simpelt som muligt at etablere nye rum og anvendelser ved behov og i det hele taget kunne ændre på planløsningen løbende.

Vugge til grav
Først for nylig har man fået øjnene op for, at analysere på hele produktets levetid - fra vugge til grav. Nogle materialer har gode egenskaber, men har en tung og svinende produktion - hvilket betyder, at effekten af disse materialer, set i et helhedsperspektiv, ikke er særligt bæredygtige.
Kilde: Havnens Hænder

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094