Aalborg får et af verdens største energilagre
Aalborg Forsyning planlægger at bygge et af verdens største damvarmelager i Aalborg.
- I Aalborg har vi sat os for at spille en afgørende rolle for den grønne omstilling. Vi ser frem til at kunne optimere vores udnyttelse af de vedvarende energikilder med det nye damvarmelager og give aalborggenserne et endnu grønnere produkt, siger vicedirektør for Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen.
Anlægget kommer til at bestå af to varmelagre på hver 500.000 kubikmeter vand og vil opbevare overskudsenergi fra bl.a. vindmøller, industriproduktion og affaldsforbrænding, som ellers ville være gået tabt, og sende den retur til forbrugerne og virksomhederne, i form af varmt vand, når de har brug for den.
Det er Rambøll, der skal hjælpe Aalborg Forsyning med at designe damvarmelagrene.
- Damvarmelagre er fremtidens grønne teknologi, som løser en væsentlig samfundsudfordring: At lagre den energi, som produceres. I dag snurrer vindmøllerne nemlig ofte forgæves, hvis vaskemaskinen eller industrimaskinen ikke er i omdrejninger samtidig. Og af og til stoppes vindmøllerne for der ikke skal blive for meget strøm. Og på samme måde går megen varme fra industriproduktionen også til spilde. Det laver vi om på med det nye kæmpelager, så energien kan lagres og derefter bruges på et senere tidspunkt, siger projektchef Christian Teil Fyhn fra Rambøll.
Spids og reservelast
Nordjyllandsværkets el- og varmeproducerende kulblokke skal efter planen lukkes ned i år 2028 og i perioden frem til nedlukningen skal damvarmelageret hjælpe med at optimere driften af værket, samt fungere som spids- og reservelast i stedet for de eksisterende gaskedler.
Efter nedlukningen af Nordjyllandsværket skal damvarmelagerne hjælpe med at opsamle overskudsproduktion fra vindmøller og andre vedvarende energikilder, såsom havvandsvarmepumper og geotermi.
Rambøll har tidligere rådgivet i forbindelse med etableringen af damvarmelagre til at opbevare energi fra solvarmeanlæg, som primært har fungeret som sæsonvarmelagre.
- Men dette anlæg er det første i sin størrelse, og ligeledes det første som kan trække varmt vand når som helst, der er brug for det, oplyser Rambøll i en pressemeddelelse.