23948sdkhjf

Klumme: Kom nu i gang!

Asfaltindustriens opråb til kommunerne: Udbyde opgaverne på veje, kloakker og cykelstier nu, i stedet for at vente til foråret som I plejer. Så er der millioner at spare.
Klumme af Anders Hundahl, adm. direktør, Asfaltindustrien

Der kan være penge på vej fra håndværkere og entreprenører til kommunerne – hvis vi altså gør op med ’plejer’ og i stedet vælger at planlægge og udbyde vedligeholdelsen af vores fysiske infrastruktur på en ny måde.

Baggrunden er, at budgetterne nu på plads i alle kommuner – ja det var de faktisk allerede i slutningen af oktober, hvor økonomiudvalgene vendte hjem fra de årlige budgetseminarer med besked til forvaltningen om, hvad der er gøre godt med i 2012.

Hver forvaltning og hver afdeling ved altså nu, hvor mange penge der er til de enkelte områder til næste år. Desværre er der i mange kommuner en tradition for, at man alligevel venter og først for alvor går i gang med at planlægge og udbyde arbejder i jorden i starten af næste år – når frosten er forsvundet, og man har haft god tid til at drøfte og planlægge. Men sådan behøver det ikke at være.

Parallelforskydning kan forlænge sæsonen
Erfaringer viser, at hvis man fx udbyder sin vejvedligeholdelse i god tid, så får man mere for pengene. Sagen er, at hvis man fx hyrer den entreprenør, der skal udføre arbejdet, året før, så kan han planlægge bedre. Naturligvis i tæt samarbejde med kommunen, så man i fællesskab undgår overarbejde og får en optimal udnyttelse af maskiner og materiel.

Udover at sørge for en mere optimal planlægning vil tidlige udbud forlænge bygge- og anlægssæsonen. Det vil sige, at man får længere tid at arbejde i, så man kan optimere sine arbejdsprocesser og logistik. Men bliver der så ikke kortere tid til den vigtige planlægning?

Jo, det første år, dér må man give den en skalle; men alle de følgende år bliver planlægningstiden jo nøjagtigt den samme, man starter bare nogle måneder tidligere end man plejer, og parallelforskyder tingene lidt.

Millioner til bedre velfærd
Naturligvis har vi i bygge- og anlægsbranchen noget på spil her. Vi lever af at lave renovere kloakker, bygge veje og lægge rør – bl.a. for kommunerne – så vi har en økonomisk interesse i, at det sker på en rationel og velplanlagt måde, og at niveauet er fornuftigt.

Men det ændrer ikke på det faktum, at en lang sæson, der kan opnås ved udbud året før, kan give besparelser. Et eksempel fra vejbranchen: Hvis man tager både samfundsmæssige (sparede dagpenge) og produktionsmæssige (mindre overarbejde, mere rationel udnyttelse af materiel), kan man spare op til 5 % af kommunens vejbudget. Da en typisk dansk kommune har et vejbudget på 15 - 20 mio. kr., vil man altså kunne spare op til 1 mio. kr. pr. år – penge, som kan bruges til bedre velfærd for borgerne i kommunen. For alle danske kommuner vil besparelserne tilsammen beløbe til mange hundrede millioner om året, for jeg er overbevist om, at man kan lave lignende regneeksempler for andre branchen.

Derfor: Lad os sammen aflive ’plejer’. Lad os komme i gang og lad os i fællesskab gøre tingene på en ny og bedre måde. Derfor, kære kollega i bygge- og anlægsbranchen, gå ud til din kommune lokalt, og råb dine politikere op: Kom nu i gang. For der kan være penge på vej fra branchen til kommunen, hvis vi gør tingene på en ny måde. Penge som kan bruges til mere velfærd eller lavere skat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079