Intelligent elmåler retter fokus på energiøkonomien
Forsøg med intelligente elmålere skal afdække, hvordan udsving i elprisernes kan integreres i anlægget. Energilaboratoriet på VIA Campus Horsens udfører forsøgene.
Målet er at få mere viden om, hvornår betingelserne for køb og salg af el er de bedste, og hvordan elmåleren kan programmeres til selv at vurdere det.
Arbejdet med at udvikle en intelligent elmåler tager udgangspunkt i bygherre Henning Rasmussens ønske om at bygge et lavenergihus på Ryvangsallé i Horsens. Han henvendte sig til Energi Horsens og derigennem Videncenter for Bæredygtigt Byggeri (VCBB) på VIA Campus Horsens. VCBB arbejder med udviklings- og forskningsområder og har tidligere arbejdet med solenergi og forsøg med energilagring.
Projektet med den intelligente elmåler ser nærmere på energiøkonomien i at købe og sælge el afhængigt af behov og lagerkapacitet, for dermed at opnå energibesparelser og økonomisk gevinst. VCBBs arbejde med den intelligente elmåler sker i samarbejde med automatikfirmaet Toka Elteknik A/S, der står for styring og regulering af el-forbruget, og med tilskud fra Energi Horsens.
Vejretsbetydning for energiprisen
For at vurdere hvornår betingelserne for køb og salg er de bedste, foretager VIA Campus Horsens forsøg med at integrere vejrdata fra DMI i anlægget med vandtanken og de intelligente elmålere. Elmålere er nemlig forbundet til en undercentral via en computer, der kan modtage vejrdata fra DMI femte minut, 24 timer i døgnet.
Ideen er at finde ud af, om computeren kan benytte vejrdata til at vurdere, hvornår der er bedst økonomi i at købe og sælge el. Kommer der fx en periode med blæsevejr, hvor vindmøllerne producerer meget energi, skal det være et signal til computeren om, at det vil blive billigt at købe energi.
Oplysninger om prisen for den mængde el, der bliver købt eller solgt modtager computeren fra elbørsen Nord Pool, der oplyser om aktuelle energipriser time for time. Desuden kan computeren modtage statistik over priser tilbage i tiden, så den hele tiden kan vurdere, hvornår det er mest fordelagtigt at købe eller sælge.
Anlægget har klaret test
Resultater fra anlægget med den intelligente elmåler skal sikre viden til den nationale forskning indenfor lavenergibyggerier. Resultaterne skal bidrage til fyrtårnsprojektet Lavenergihus Ryvangsallé i Horsens, hvor det er planlagt, at præsentere borgerne for de nyeste klimavenlige tiltag. Anlægget med vandtanken og elmålerne skal også give de studerende på VIA Campus Horsens mulighed for at gennemføre forsøg på tværs af uddannelserne:
Anlægget gennemførte allerede i august ’Proof of concept’ i samarbejde med Energi Horsens. ’Proof of concept’ er en verificering af, at anlægget fungerer, og at det kan bruges til at købe og sælge el. Det er en sikkerhed for, at det er et anlæg, der kan bruges både af private og i erhvervslivet, og som kan styres af en ’smart grid’, det giver mulighed for, at en ekstern udbyder kan få adgang til anlægget og sælge energi til en forud aftalt pris.
Det er videncentrets projektleder Poul Væggemose fra ICT Engineering-uddannelsen, der med tilskud fra Energi Horsens har stået for anskaffelsen af anlægget med vandtanken og de intelligente elmålere. De har fået hjælp fra Anders Nebel Jørgensen fra TOKA-ELTEKNIK A/S til at installere anlægget.