23948sdkhjf

Skjulte skatte dukkede op under nedrivning af kul-blok

Planlægningen af nedrivningen af Nordjyllandsværkets kulfyrede Blok 1 og Blok 2 er i fuld gang.

I den forbindelse har Aalborg Forsyning gjort lidt af et særegent fund: en cylinder indeholdende et grundstensdokument, der blev støbt ind i muren ved opførelsen af Nordjyllandsværkets Blok 1 i 1964.

Pensionist bar rundt på ”hemmeligheden”
Det er langt fra alle, der har haft kendskab til dokumentet. Ikke engang Aalborg Forsyning har vidst hvad hulmuren gemte.

På den årlige forsamling for pensionerede medarbejdere i energidivisionen blev der holdt et oplæg om planerne for Nordjyllandsværket og det var i den forbindelse, at en af de fremmødte pensionister kunne fortælle historien om grundstensdokumentet, der var blevet støbt ind i muren.

- Umiddelbart var der ikke nogen, der kendte til dokumentets eksistens, så det var et heldigt tilfælde, at den pensionerede medarbejder fik gjort os opmærksomme på, at det var der, fortæller Hans Teilberg Jensen, der er projektleder for nedrivningsprojektet, og tilføjer:

- Det var vi selvfølgelig interesserede i at få fingrene i, inden de store maskiner rykkede ind.

Tradition fra antikken
Det er Hans Teilberg Jensen og kollegaen Poul Erik Helenius, der har haft til opgave at finde cylinderen, der har været gemt i muren i kælderetagen af kedelhuset siden marts 1964.

- I cylinderen fandt vi ud over grundstensdokumentet også en lille læderpung med tidens gangbare mønter fra 1964, fortæller Hans Teilberg Jensen.

Traditionen med at nedlægge eksemplarer af tidens mønter i en bygnings grundsten kan spores helt tilbage til antikken, og skikken praktiseres stadig den dag i dag.

Især ved opførelsen af større offentlige bygninger, lægges der ofte et grundstensdokument og eksemplarer af de aktuelle mønter i en blykasse eller blyrulle i et særligt udformet hulrum i grundstensmuren.

Da man for et år siden gik i gang med en genopbygning af Spritten, tidligere kendt som De Danske Spritfabrikker i Aalborg, blev en tidskapsel i form af en stålbeholder med genstande repæsenterende vores tid støbt ned i fundamentet til bygningen navngivet Høkergården.

Fremtiden for blokanlæggene 
De to blokanlæg på Nordjyllandsværket er ikke længere i drift og rives ned for at gøre plads til nye bygninger.

Blandt andet til nye fjernvarmeanlæg og et demonstrationsanlæg, der på sigt skal være med til at udfase brugen af kul.

Blok 1 blev sat i drift i 1967, og efter cirka 30 års drift blev den sidst megawatt produceret i 1996. Efterfølgende er kedel- og turbineanlæg blevet skrottet, men bygningen er bevaret. Skorstenen blev dog fjernet i 2011.

Blok 2 blev sat i drift i 1977 og blev taget permanent ud af drift i 2014. Blok 2 er en fuldt udstyret kraftværksbygning med kedel- og turbineanlæg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094