23948sdkhjf

Sagt og skrevet om Danmarks nye regering…

Building Supply har samlet en række kommentarer fra organisationer i byggeriet i kølvandet på mandagens præsentation af det nye regeringsgrundlag.
Arkitektforeningen: Positivt med nyt ministerium
- Med en bedre koordinering kan Danmark styrke sin førerposition indenfor bæredygtig velfungerende bolig- og byudvikling. Vi vil holde nøje øje med, hvilke konkrete ansvarsområder det nye ministerium skal varetage og håber, at dialogen med især Transportministeriet, men også Klima- og Energiministeriet, Miljøministeriet samt Videnskabsministeriet og det nye Økonomi- og Indenrigsministerium bliver god, tæt og konstruktiv. Vi ser frem til samarbejdet med de nye ministre.
Direktør Jane Sandberg

Asfaltindustrien: Godt med fremrykkede investeringer
- Den nye regering holder fast i vækstpakken til godt 10 mia. kr. Vi opfordrer til, at man også husker vejene. Her er mange penge at spare og gode, danske arbejdsplader at skabe ved at genoprette hullede veje og cykelstier.

- Vi håber også, at regeringen sender pensionsmilliarder på arbejde i infrastrukturen. Veje og baner har typisk samme levetid som din og min pension; det er lange, sikre investeringer, som egner sig som hånd i handske for pensionsselskaberne.
Adm. direktør Anders Hundahl

BAT-kartellet: Grønne job og grøn vækst er i centrum
- Jobskabelse gennem fremrykning af offentlige investeringer, energirenovering, klimatilpasninger, grøn vækst, uddannelse, forskning og innovation er nøgleordene i regeringsgrundlaget. Det lover godt for fremtiden i bygge- og anlægsbranchen, når det gælder aktivitet og beskæftigelse.

- I BAT havde vi gerne set Efterlønsreformen fjernet, men det er ikke politisk muligt. Imidlertid ser det ud til at dagpengereformen kan ændres, ligesom det fuldstændige tåbelige aktiveringscirkus skal rulles tilbage til en effektiv arbejdsmarkedspolitisk indsats, der fokuserer på at skaffe de ledige job eller de rette kvalifikationer til nye job.

- BAT vil indgå aktivt i drøftelserne af de tiltag, der skal bekæmpe social dumping og unfair konkurrence. Den bebudede skærpede myndighedsindsats er kærkommen og særdeles nødvendig.

- Boligpolitik, byggepolitik og byudvikling fylder meget i regeringsgrundlaget, og det er vi i BAT rigtig glade for.
Sekretariatschef Gunde Odgaard

Dansk Byggeri: Nyt ministerium er en oplagt konstruktion
- Vi glæder os over, at regeringen har fokus på, at der skal være sammenhæng mellem de offentlige indtægter og udgifter, at der skal fastholdes forbedring af konkurrenceevnen, og at den vigtige reformkurs bliver fastholdt.

- Det nye og store Klima-, Energi- og Bygningsministerium er en oplagt konstruktion. På denne måde bindes forsyningssiden og forbrugssiden bedre sammen, og det kan der høstes store gevinster ved.

- Omlægningen ( af BoligJobordning, red. ) vil glæde nogle brancher og være til ulempe for andre, der rammes uforskyldt. Det er ikke rimeligt, og derfor burde de to ordninger supplere hinanden. Set i forhold til klimaambitionerne er det positivt med en tilskudsordning, men det er vigtigt, at den kommende ordning ikke bliver en gentagelse af det administrative besvær, der fulgte med Renoveringspuljen i 2009. Samtidig bør beløbsgrænsen for det enkelte projekt øges, ellers vil den reelle effekt blive begrænset.
Adm. direktør Lars Storr-Hansen

Dansk Erhverv: Et 7-tal efter den nye karakterskala
- Vi er godt tilfredse med, at skatten på arbejde sættes ned, at multimedie- og iværksætterskatten fjernes, og at efterlønsreformen gennemføres. Desuden er der ambitiøse planer for forsknings- og uddannelsesområdet, ligesom vi meget gerne deltager aktivt i den produktivitetskommission, som regeringen planlægger at nedsætte.

- Vi har med glæde konstateret, at hverken millionærskatten, flyafgiften, bankskatten eller kandidatpanten er indeholdt i regeringsgrundlaget. Vi synes også, at ideen med at indføre udgiftslofter for stat, kommuner og regioner virker lovende, og det er alt sammen med til at trække den samlede bedømmelse betragteligt i den rigtige retning.

- Vi mener ikke, at regeringsgrundlaget for alvor løser de vækstudfordringer, vi har i Danmark. Regeringen ønsker at fremrykke de offentlige investeringer med 10 milliarder kroner, men det er tvivlsomt, om det skaber varige private arbejdspladser i fornødent omfang. Vi havde hellere set flere initiativer, som kunne forbedre erhvervslivets generelle rammebetingelser. Det kunne eksempelvis være at sænke selskabsskatten eller at give de tidligere annoncerede skattekreditter for forskningsudgifter i startfasen.

- Regeringsgrundlaget indeholder stigende skatter og afgifter for fem milliarder kroner, og de er alle hver især med til enten at svække erhvervslivets konkurrenceevne eller øge grænsehandlen til skade for Danmarks økonomi. Betalingsringen og kilometerafgiften på lastbilkørsel er med til at øge udgifterne og hæmme mobiliteten på arbejdsmarkedet, og vi har brug for det stik modsatte. På samme måde har vi gennem øgede afgifter på bl.a. fedt, sukker og cigaretter ikke brug for at øge lysten til at køre syd for grænsen for at købe varerne.
Adm. direktør Jens Klarskov

Dansk Industri: De økonomiske realiteter har indfundet sig
- I forhold til udmeldingerne i valgkampen kan jeg se, at erkendelsen af de økonomiske realiteter har indfundet sig. Der er lagt op til en kontinuitet i den økonomiske politik, idet genopretningspakken består, og tilbagetrækningsreformen bliver gennemført. Det er samtidig godt nyt for Danmarks vækstmuligheder, at flere forslag til en hårdere beskatning af erhvervslivet er væk.

- Tilbage står at se, hvordan regeringen vil udmønte sit arbejdsprogram. Vi vil nu vurdere hvert enkelt af regeringens konkrete forslag og se, om de forbedrer vores konkurrenceevne og vækstmuligheder. Jeg bemærker, at regeringen siger, at den ikke har de eneste løsninger på Danmarks udfordringer, og at den derfor vil lytte, før den handler. Den opfordring tager DI imod. Vi er klar til arbejdet.

- Vi står på det private arbejdsmarked foran at skulle forhandle nye overenskomster. Med de mange temaer som regeringen lægger op til at drøfte i et trepartsforløb, er det fornuftigt først at tage fat på dem, når vi er igennem overenskomstforhandlingerne.
Adm. direktør Karsten Dybvad

Håndværksrådet: Uklogt at afskaffe håndværkerfradraget
- Det er direkte dumt. I stedet for at afskaffe fradraget på de 15.000 kr. burde den nye regering i stedet hæve fradraget. Det vil kunne give tusindvis af nye arbejdspladser og så oven i købet være selvfinansierende, sådan som man kender det fra Sverige.

- Danmark har i de seneste tre år oplevet en historisk nedtur, som især er gået ud over de små og mellemstore virksomheder, der er ramt af et dårligt hjemmemarked, stigende konkurrence fra ulovlige østeuropæiske virksomheder og dårlige finansieringsvilkår. Det er vigtigt at få gang i den indenlandske vækst, og det bidrager regeringen ikke lige frem til med sit forslag.
Direktør Ane Buch

Tekniq: Grundlaget er vækst og en økonomi i balance
- Forudsætningen for en økonomi i balance og vækst er tre ting. For det første er der behov for fortsatte strukturreformer, som sikrer et tilstrækkeligt udbud af kvalificeret arbejdskraft. For det andet er der behov for initiativer, der kan bidrage til at sætte fornyet gang i væksten. Og for det tredje er der behov for, at virksomhederne i fremtiden undgår nye politisk pålagte afgifter.

- Den nye regering slår i regeringsgrundlaget fast, at vi i fremtiden skal udvise løntilbageholdenhed, arbejde for at sikre et stadigt stigende arbejdsudbud blandt andet ved at reformere aktiveringsindsatsen, kontanthjælpen, fleksjobordningen og førtidspensionen. De løfter agter vi at holde regeringen op på. Samtidig stoler vi på – indtil andet er bevist – at regeringen vil gennemføre en skattereform, der er fuldt finansieret og markant sænker skatten på arbejde, uden at det fører til øgede udgifter for erhvervslivet.
Adm. direktør Niels Jørgen Hansen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095