23948sdkhjf

Bulldozer startede byggeri og ny projektmodel

Mandag var ”bulldozerdag” og første spadestik på Arkitektskolen Aarhus.

For ud over spadestik fra bygnings- og boligministeren deltog de fremmødte til markereingen med 100 spader, som var stillet til rådighed. Men det var ikke nok.

For at gøre plads til den nye arkitektskole, skal nogle af de eksisterende bygninger på Godsbanearealerne rives ned. Det tog klarede det tungere maskineri. Bygningerne har de sidste ti år været stillet til rådighed for den kreative platform for iværksættere, Institut for (X). 

Levende byggeplads

Bygningsstyrelsen, skolen og teamet har løbende været i dialog med instituttet og de andre naboer for at sikre, at de også kan have en velfungerende hverdag, mens der bygges.

Blandt andet har de grebet en idé fra (X) om at etablere et byggepladshegn, der interagerer med omgivelserne.

Institut for (X) har allerede planlagt flere projekter på byggepladshegnet sammen med A. Enggaard og Arkitektskolen Aarhus.

Første gang med ny projektmodel
Spadestikceremonien er ikke kun en stor milepæl for den kommende nye arkitektskole i Aarhus, men også for projektmodellen New Partnering. Frem mod dagen er der lagt en stor indsats fra alle parter i projektet og særligt nøgleaktørerne A. Enggaard, Adept, Tri-Consult, Arkitektskolen Aarhus og Bygningsstyrelsen. Det er sket i den nye projektmodel New Partnering, som Bygningsstyrelsen har udviklet med inspiration fra Finland.
 

Én af tankerne bag New Partnering er, at der tidligt i projektet er etableret et samarbejde baseret på dialog, tillid og åbenhed, og med tidlig inddragelse af alle parters viden og kompetencer. Og dette er gået over al forventning. Projektchef i Bygningsstyrelsen, Lisa Sørensen, uddyber: 

- Der er virkelig blevet knoklet i den udviklingsfase, vi har været igennem frem til nu, for at få økonomien til at hænge sammen, samtidig med at det høje ambitionsniveau for arkitekturen skulle bevares.

En af tankerne i New Partnering er også, at den økonomiske gevinst ved at lave optimeringer bliver i projektet og dermed frigør plads til at øge kvaliteten de steder, hvor det giver værdi. Fx har optimeringer givet plads til in situ beton, som øger den oplevede kvalitet. 

- Projektet viser, at en totalentreprise ikke er lig med dårlig kvalitet. Når samarbejdsmodellen er skruet sammen, så alle parter i projektet, herunder også underleverandører, tillidsfuldt sætter sig til bordet, så kommer de gode løsninger frem, siger direktør i Bygningsstyrelsen, Rasmus Brandt Lassen.

Fakta: New Aarch

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Kunde og kommende bruger: Arkitektskolen Aarhus

Totalentreprenør: A. Enggaard A/S

Totalrådgiver: ADEPT med Tri-Consult som underrådgiver

Øvrige rådgivere: Vargo Nielsen Palle, Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Steensen Varming og Lendager Arkitekter

Bygherrerådgiver: SlothMøller, NORD Architects og A-2

Budget: 277 mio. kr.

Areal: 12.500 kvm samt option om yderligere 2.500 kvm

Ibrugtagning: medio 2021

New Partnering er netop også taget i brug på projektet 'Science and Innovation Hub' til Aalborg Universitet. Denne gang i en hovedentreprise.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.215