Tømrermester: Glad for kvindelige lærlinge
Tømrermester hyrer ikke lærlinge efter køn, men efter talent. Og det har kvinderne !
2
Billeder
- Vi skulle gerne komme til et punkt, hvor vi tænker så lidt over køn som muligt. Og jeg tænker heldigvis ikke over det til dagligt, når jeg er på værkstedet. Der forholder jeg mig ikke til mit køn, men kun mit arbejde, siger 23-årig Josefine Christine Koda, der er i lære som maskinsnedker hos Moestrup Tømrer & Snedker i Tune ved Roskilde. (PR-foto)
23-årig Josefine Christine Kodal er i lære som maskinsnedker hos Moestrup Tømrer & Snedker i Tune ved Roskilde. Hun har tidligere været i tvivl, om hvorvidt arbejdet i en mandsdomineret branche var noget for hende:
- Det virkede lidt som en skræmmende verden. Jeg tænkte, om der overhovedet var plads til mig som kvinde. Men det var der heldigvis. Og som kvinder skal vi også tage den plads, fortæller Josefine Christine Kodal og fortsætter:
- Jeg ved godt, at jeg er kvinde i en – indtil videre – mandsdomineret branche. Men vi skulle gerne komme til et punkt, hvor vi tænker så lidt over køn som muligt. Og jeg tænker heldigvis ikke over det til dagligt, når jeg er på værkstedet. Der forholder jeg mig ikke til mit køn, men kun mit arbejde.
Byggeriets aktører må tage ansvar
Aktørerne i byggebranchen kan også være med til at påvirke kvinderådets målsætning, og heldigvis oplever flere virksomheder en stigende interesse fra kvinder, der gerne vil ind i håndværkerbranchen. Én af dem er netop Moestrup Tømrer & Snedker, som har seks kvindelige medarbejdere ud af 29.
Senest har virksomheden budt to kvindelige lærlinge velkommen, og ifølge direktør og tømrermester Niels Moestrup er ansættelserne ikke baseret på køn, men talent.
- Vi er naturligvis glade for, at vi har fået to nye lærlinge, som begge er meget dygtige og kan lide deres arbejde. Netop det – at de er dygtige og glade for faget – har stor betydning, og ikke hvorvidt de er mænd eller kvinder. Alle i branchen har et ansvar for at gøre arbejdspladserne mere attraktive, hvis målsætningen skal nås, lyder det fra Niels Moestrup, der udover at drive Moestrup Tømrer & Snedker også er formand for Træsektionen i Dansk Byggeri.
Gør fordomme til skamme
Alle undersøgelser viser, at bygge- og anlægsbranchen i fremtiden vil mangle fagfolk. Derfor er det vigtigt, at antallet af uddannede håndværkere, entreprenører og ingeniører stiger for begge. 18-årig Nicoline Plintic Pedersen er tømrerlærling hos Moestrup Tømrer & Snedker, og hun mener, fokus bør være på den positive diversitet:
- Jeg kan kun se positive aspekter af diversitet. Mænd og kvinder bidrager med forskellige kompetencer, som i sidste ende gør slutresultatet bedre, fortæller Nicoline Plintic Pedersen og opfordrer flere kvinder til at søge ind i branchen:
- Fordomme om kvinders manglende fysiske styrke bliver jo gjort til skamme på byggepladsen.
Mangler information
For mange unge bliver ideen om en erhvervsuddannelse slet ikke præsenteret. For Josefine Christine Kodal er det nærmest en tilfældighed, at hun endte i lære som maskinsnedker:
- En af mine venner foreslog snedkeruddannelsen, efter jeg var stoppet på en anden uddannelse, påpeger hun.
Derfor efterspørger både Nicoline Plintic Pedersen og Josefine Christine Kodal også mere information om de mange muligheder som erhvervsuddannelserne tilbyder.
- Jeg synes, at det er et problem, at unge ikke bliver præsenteret for erhvervsuddannelserne, men at der ofte kun bliver sat fokus på de gymnasiale uddannelser, siger Nicoline Plintic Pedersen.
- Jeg kan kun se positive aspekter af diversitet. Mænd og kvinder bidrager med forskellige kompetencer, som i sidste ende gør slutresultatet bedre, fortæller Nicoline Plintic Pedersen, der er tømrerlærling hos Moestrup Tømrer & Snedker.
- Jeg ved godt, at jeg er kvinde i en – indtil videre – mandsdomineret branche. Men vi skulle gerne komme til et punkt, hvor vi tænker så lidt over køn som muligt. Og jeg tænker heldigvis ikke over det til dagligt, når jeg er på værkstedet. Der forholder jeg mig ikke til mit køn, men kun mit arbejde, fortæller Josefine Christine Kodal, der er i lære som maskinsnedker hos Moestrup Tømrer & Snedker.
- Vi er naturligvis glade for, at vi har fået to nye lærlinge, som begge er meget dygtige og kan lide deres arbejde. Netop det – at de er dygtige og glade for faget – har stor betydning, og ikke hvorvidt de er mænd eller kvinder, lyder det fra Niels Moestrup, der udover at drive Moestrup Tømrer & Snedker også er formand for Træsektionen i Dansk Byggeri.