23948sdkhjf

Taasinge Elementer tror på mere træbyggeri – hvis vi ændrer reglerne

Særligt brandregler sætter en bremse for udviklingen, mener direktør

Hvis der skal mere træ ind i dansk byggeri er det ikke nok, at arkitekter og ingeniører for øjnene op for træets gode anvendelsesmuligheder.

Lovgivningen skal ændres, hvis den danske byggebranche for alvor skal tage træet til sig.

Det mener administrerende direktør i Taasinge Elementer, Martin Tholstrup, der tidligere på året købte 75 procent af aktierne i det norske RVT, som står bag facadebeklædningen til verdens højeste træhus, Mjøstårnet:

- Vores nordiske nabolande har nogle andre brandregler, end vi har herhjemme. Hvis vi tager dem til os, åbner det op for, at vi også kan begynde at bygge højere træhuse i Danmark, siger han.

Som det er nu har Danmark nemlig nogle brandregulativer, der bremser for store

Højhuse i træ til debat
På Building Green København deltager Martin Tholstrup i en paneldebat, der sætter fokus på, hvordan vi kan få inspiration fra vores nordiske naboer til at bringe træ mere i spil som byggemateriale i Danmark.

De øvrige deltagere i debatten er Audun Blegen (strategidirektør i Veidekke Eiendom / Hoffmann) Sandra Frank (markedschef, Folkhem Produktion AB) Per Bro (byggechef, Boligselskabet Sjælland) Jörgen Hermansson, (president, Södra Building Systems) Moderator for debatten er Niels Morsing (centerchef, Teknologisk institut).

Debatten er arrangeret af Nordic Network for Tall Wood Buildings og finder sted torsdag 1. november kl. 12.50 på hovedscenen.

træbyggerier. Udfordringerne gælder særligt de byggerier, der er højere end fire etager, fordi de nuværende regler gør dokumentationsarbejdet særligt vanskeligt.

Den problemstilling kender Niels Morsing, centerchef for træ og biomaterialer hos Teknologisk Institut, også til. Han tilføjer, at vores manglende erfaring med træbyggeri i Danmark giver usikkerhed, hvordan byggesagsbehandlingerne skal håndteres.

- Der er derfor brug for mere ensretning og mere simple regler som i Norge og Sverige. Men også i Norge er brandreglerne som en hindring. Der er derfor behov for fælles indsats, siger han og understreger vigtigheden af politisk opbakning.

Det bæredygtige valg
Det er ikke kun en ændring af brandreglerne, der kan sætte mere fut i det danske træbyggeri.

Martin Tholstrup tror på, at en ny afgiftsordning også kan være vejen frem.

Hans tanke er, at man skal hente inspiration fra afgiftsordningen på biler. Det vil sige, at de byggematerialer, der har den største miljøbelastning, skal have en højere afgift en dem, der udleder mindst. Det vil komme træbyggeriet til gode, fordi det er det byggemateriale der sætter det absolut mindste CO2-aftryk.

- Det ville være naturligt, at man tilpasser afgifter efter, hvor meget de enkelte materialer belaster miljøet. Men om det er politisk muligt at gennemføre sådan en beslutning er en helt anden snak, siger han. 

Nogen skal bane vejen
Selvom ændringer i afgiftsregler og brandregler kan bane en del af vejen er centerchef Niels Morsing overbevisning dog, at der også er brug for klare frontløbere:

- Vi har forsøgt at sætte fokus på træbyggeri i Danmark i flere år, men det er ikke let. Vi har brug for flere demonstrationsbygninger, der kan vise, at det kan lykkes, siger han.

Den betragtning er Martin Tholstrup enig i. Han fremhæver dog, at der allerede findes mange gode eksempler på byggerier, hvor træ er en vigtig del af konstruktionen.

Mange af dem er dog ikke beklædt med træ og får derfor ikke den opmærksomhed, de kunne have fået.

Derfor forsøger man hos Taasinge Elementer også at påvirke arkitekter og ingeniører ved at informere dem om, hvordan bærende træbyggeri kan indgå i nye byggerier.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Building Green København 2018.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097