23948sdkhjf

Nu får byggefolket et fælles sprog

De største virksomheder i den danske bygge- og anlægsbranche går sammen om at udvikle en fælles digital standard for byggeprocesser

15 af de største aktører i den danske byggebranche er for første gang gået sammen om at udvikle en fælles digital standard i byggeprocessen.

Det gælder både bygnings- og landskabsmodeller - og værktøjet har ifølge virksomhederne potentiale til at ændre måden, hvorpå der samarbejdes.

Branchen har ligesom mange andre været på en digital rejse de seneste år, og i dag er det normalt, at man udfører byggerier digitalt i avancerede 3D-programmer inden første spadestik.

For at styrke samarbejdet på tværs af branchen har entreprenørerne NCC og Aarsleff, de rådgivende ingeniører Cowi, Rambøll og Sweco samt arkitekterne Årstiderne, Aart, Arkitema, C.F. Møller, Cubo, Friis & Moltke, Link og SHL Architects udviklet samarbejdsværktøjet. Også Arkitektskolen Aarhus og landskabsarkitekterne Schønherr deltager.

Værktøjet kaldes Dikon & BIM7AA’s Bygningsdelsspecifikation for bygnings- og landskabsmodeller og fastsætter en fælles standard for de dele, der indgår i et byggeri. Ambitionen er at definere én løsning, som byggesektoren kan tage til sig.

- Bygge og anlægsbranchen har behov for en fælles standard, der understøtter arbejdet med den digitale bygningsmodel, så vi ved, hvad vi kan forvente af hinanden, siger Morten Alsdorf, der er chef for NCC Buildings digitale afdeling.

Hvad er DIKon og BIM7AA?

DiKon er en sammenslutning af virksomhederne NCC, Sweco, Rambøll, Cowi, Per Aarsleff, Arkitema Architects og Årstiderne Arkitekter.
Visionen er at styrke det digitale byggeri gennem udviklingen af IT-redskaber, der skaber værdi for alle aktørerne i den digitale byggeproces.

BIM7AA har til formål at udvikle og løbende optimere fælles BIM-værktøjer, -metoder og -processer med fokus på det tværfaglige samarbejde. Sammenslutningen er et frivilligt samarbejde mellem syv arkitektvirksomheder: Aart Architects, Arkitema Architects, C. F. Møller, Cubo, Friis & Moltke, Link Arkitektur og SHL Architects, samt Arkitektskolen Aarhus.

Se mere på www.dikon.info og www.bim7aa.dk

Det nye værktøj skal med andre ord sikre, at alle parter, der er involveret i byggeprocessen taler samme digitale sprog.

Giver afkast på bundlinjen
I takt med at bygningsdele (objekter) og tilhørende informationer (egenskabsdata) skabt i bygningsmodellen får en stigende betydning for byggeriets parter, er der behov for entydigt at beskrive indholdet af en bygningsmodel i forhold til bygningsdelens pålidelighed, geometriske repræsentation og tilhørende egenskabsdata.

Konkret fastsætter specifikationen, hvilke geometriske egenskaber forskellige dele af en bygning skal have. En optimering af den proces kan potentielt spare byggeriet for misforståelser og miskommunikation og i sidste ende ses på bundlinjen, lyder det fra samarbejdspartnerne.

- Netop fordi byggebranchen er i en digitalisering, er det afgørende, at vi kan snakke samme digitale sprog på tværs af organisationer, når vi udfører store byggerier i fællesskab. Et effektiviseret digitalt samarbejde optimerer vores flow, og det vil i sidste ende kunne ses på bundlinjen, siger Troels Sønder Olsen, BIM-processpecialist hos Link Arkitektur.

Foruden at fastsætte en fælles standard i den danske byggebranche, tager samarbejdsværktøjet også hensyn til den internationale virkelighed, de 15 virksomheder opererer i.

Bygningsdelsspecifikationen er derfor også udviklet med hensyn til internationale såkaldte LOD-standarder (Level of Development, red.)

Klar til brug i Aarhus
Universitetsbyen i Aarhus bliver første projekt, hvor det nye fælles værktøj bliver taget i brug. Her vil man omdanne det gamle kommunehospital til et by-integreret campus med navnet Universitetsbyen.

Under ombygningen bliver det digitale værktøj omdrejningspunkt for leverancer i form af 2D og 3D, der løbende udvikles, som renoveringen skrider frem.

Simon F. Ramsløv, der er IKT-koordinator på Aarhus Universitet, siger:

- Det er glædeligt, at de store aktører er begyndt at tænke ens og i fællesskab understøtte bedre leverancer i byggeprocessen. Det forventer jeg, at samarbejdet om dette nye værktøj vil være med til at sikre.

Artiklen er en del af temaet Digitalt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078