23948sdkhjf

Efter ugers forhandling: Ny energiaftale er i hus

Et skridt på vejen, men energibesparelser burde vægtes højere, mener Dansk Byggeri

Regeringen har fredag indgået et meget bredt energiforlig, som blandt andet medfører afgiftslettelser, udbygning med vedvarende energi og en ændring af indsatsen for energibesparelser.

Dansk Byggeri ser gode takter i forhold til vedvarende energi og nye initiativer for bygninger, men savner bindende mål for energibesparelser i den nye energiaftale.

- Det er rigtig godt, at det er lykkes politikerne at indgå et bredt forlig. Vi savner dog en større balance mellem indsatsen for vedvarende energi og indsatsen for energibesparelser. Der er store potentialer for energibesparelser i bygninger og erhverv, og området skal prioriteres for alvor, ellers risikerer vi at gøre den grønne omstilling dyrere, end den behøver at være, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Hos Tekniq er meldingen fra adm. direktør Niels Jørgen Hansen tilsvarende:

- Det er et løft i forhold til regeringens oprindelige udspil. Men der er fortsat tale om en nedprioritering af energispareindsatsen i Danmark, og det beklager vi, siger Niels Jørgen Hansen,

Puljer til energibesparelser
Hos Dansk Byggeri glæder man sig over, at parterne er blevet enige om en ny tilskudspulje med 300 millioner kroner om året til energibesparelser i erhverv og 200 millioner kroner om året til energibesparelser i bygninger. Dertil kommer 100 millioner kroner om året målrettet energibesparelser i kommunerne.

- Energibesparelser i bygninger kommer ikke bare af sig selv. Derfor er det også vigtigt at få sat skub i energirenoveringerne af de danske bygninger. Energiafgifter og vedvarende energi har fyldt rigtig meget i debatten. Vi havde gerne set energibesparelser højere på dagsorden, men ser frem til de nye tiltag, som ligger i aftalen, siger Michael H. Nielsen.

Milepæle for renovering
For bygninger skal der i en strategi for renovering fastsættes ikke bindende milepæle for bygningsrenovering i 2030, 2040 og 2050. Og det er et godt skridt på vejen, mener Michael H. Nielsen:

- Det er positivt, at der skal fastsættes milepæle for bygningsrenovering frem mod 2050.  Især set i lyset af, at flere analyser viser, at det samfundsøkonomisk kan svare sig at spare 30-40 procent af varmeforbruget i vores bygninger 2050. Vi havde gerne set årlige bindende mål for energibesparelser, som Danmark tidligere har haft. Vi opfordrer til, at der politisk arbejdes hen mod dette, siger han.

Læs mere om energiforliget hos vores søstermedie, Energy Supply:

Bred politisk aftale giver billigere el og flere havmøller

Energiaftalen indeholder blandt andet følgende initiativer:

  • Der etableres tre havvindmølleparker på samlet set mindst 2400 MW frem mod 2030. Det er forventningen, at parkerne vil være markant billigere end tidligere parker.
  • Parterne afsætter 4,2 mia. kr. til udbud, hvor forskellige teknologier som landvindmøller og solceller kan konkurrere om at levere grøn strøm til den laveste pris.
  • Der afsættes en pulje på over 4 mia. kr. til at udbygge produktionen af grøn biogas. Der reserveres en andel til økologisk biogas.
  • Der afsættes 500 mio. kr. årligt i perioden 2021-2024 til en markedsbaseret tilskudspulje til en målrettet energispareindsats, primært i erhvervet. Heraf afsættes 300 mio. kr. til erhverv og 200 mio. kr. til energibesparelser i bygninger.
  • Parterne er enige om at afsætte en reserve på 400 mio. kr. i 2025 og 500 mio.kr. årligt til yderligere indsatser fra 2026 til fremme af vedvarende energi.
  • Umiddelbare lempelser af afgifter på el og elvarme på godt 2 mia. kr. i 2025 (ekskl. moms).
  • Parterne er enige om at arbejde for en moderniseret varmesektor, hvor både fjernvarmeværker og forbrugere får frit valg til at træffe deres egne beslutninger om fremtidige investeringer, så virksomheder og forbrugere kan få grøn og billig varme.
  • Derudover afsættes der blandt andet penge til at håndtere bortfald af grundbeløbsstøtten og til at fremme overskudsvarme og eksporten af vores energiteknologier.
  • Der afsættes en pulje til grøn transport på i alt 500 mio. kr. i 2020-2024, der skal fremme grøn mobilitet og transport.
  • Parterne er enige om at udfase kul i den danske elproduktion inden 2030 og tilslutter sig dermed det internationale initiativ med samme formål.
  • Energi- og klimaforskningen får en saltvandsindsprøjtning med et mål på 1 mia. kr. i 2024.
  • Link til aftalen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079