23948sdkhjf

Nyt Aarhus-højhus kræver specialistkompetencer

Højhusspecialister fra Mumbai, Singapore og London hentes ind til byggeriet af det 130 meter høje Lighthouse-tårn.

Efter års tilløb kan aarhusianerne nu snart se frem til, at det ikoniske Lighthouse-byggeri begynder at skyde op på spidsen af Aarhus Ø.

Lighthouse-konsortiet med Kilden & Hindby og Domis Ejendomme i spidsen, indgik i marts kontrakt om totalentreprisen med Per Aarsleff A/S, der skal opføre det 10 meter høje byggeri sammen med 3XN og Rambøll.

Giver noget tilbage til byen

Med Lighthouse-tårnet er over 400 boliger og forskellige bylivsaktiviteter er på vej på den absolut yderste spids af bydelen Aarhus Ø.

Projektet vil bestå af tre hovedbygninger og et fælleshus for alle beboerne på Aarhus Ø.

I stueplan etableres en række udadvendte aktiviteter samt klasseværelser til undervisning om livet i Aarhus-bugten. Fra stueetagen fører en elevator op til en offentlig tilgængelig udsigtsplatform og restaurant.

- Vi ville gerne give noget tilbage til Aarhus’ indbyggere. Derfor får tårnets top offentlig adgang via caféen og restauranten på fyrretyvende etage, hvor man får et fantastisk kig ud over Aarhusbugten og ind over Aarhus by, siger Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør hos 3XN.

Byggeriet ventes at stå færdigt i 2022.

Den lerede undergrund i Aarhus havn giver nogle særlige udfordringer for funderingen, og teamet kommer til at tage løsninger i brug, der ikke tidligere er set i Danmark.

- Bygningen funderes på 25 pæle på to meter i diameter, som skal bores ned i mindst 50 meters dybde. Den størrelsesorden er ny i Danmark. Derudover skal bygningens stabiliserende kerne være så slank som overhovedet muligt for ikke at optage boligareal, men selvfølgelig samtidig være meget stærk, hvilket gør det langt sværere at regne på bygningen end ved traditionelle byggerier, fortæller Stefan Højen Væggemose, Rambølls projektleder på Lighthouse.

Projektet vil beskæftige 200-250 medarbejdere hos Aarsleff-koncernen, Rambøll og 3XN i projekterings- og anlægsfasen. Og nogle af disse kommer langvejs fra:

- Til at løse udfordringerne henter vi vores højhusspecialister ind fra Mumbai, Singapore og London, som har været en afgørende faktor for os i konkurrencen om opgaven, fortæller Stefan Højen Væggemose. 

På globalt plan har Rambøll 150 højhuse på cv'et, og virksomheden går efter at fordoble sin omsætning inden for højhusbyggeri inden udgangen af 2020 til et godt stykke over 100 mio. kroner, hvoraf et tocifret millionbeløb hentes fra Lighthouse-projektet. Det er især på de nordiske markeder, at Rambøll oplever en kraftig stigning i efterspørgslen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156