SLA-direktør til branchen: - Vær mere ambitiøse
Den danske byggebranche er nået langt, når det kommer til grøn byplanlægning. Men der er stadig lidt vej igen, mener Mette Skjold, der er partner og administrerende direktør i SLA.
Hun er om få uger på plakaten ved Building Green i Aarhus med oplægget ”Cities of Nature”, der handler om at tænke naturen ind i byplanlægningen.
Og det er et vigtigt budskab. For selvom der er sket en positiv udvikling i løbet af de seneste år, så oplever Mette Skjold fortsat en tendens til, at mange i branchen gør, som de plejer.
- Man stiller ikke de nødvendige kritiske spørgsmål og forholder sig ikke til fremtidens klimaudfordringer. Vi skal være mere ambitiøse og omstillingsparate. Og så skal vi altid forsøge at løse flere udfordringer på én gang og turde tage nogle risici. Det forpligter at være et velfærdssamfund, lyder opråbet fra SLA-direktøren.
Gellerup som det gode eksempel
Ifølge Mette Skjold skal fremtidens bæredygtige by have større grønne ambitioner. Byerne skal fremstå mere naturbaserede og forberedes til at håndtere klimamæssige udfordringer. Desuden skal de bæredygtige løsninger skabe livskvalitet og social og kulturel merværdi for borgere, brugere og byer.
Som et godt eksempel fremhæver hun forstaden Gellerup i det vestlige Aarhus. Her forsøgher man aktivt at løse områdets udfordringer med naturbaserede løsninger:
- I Gellerup er vi i fuld gang med et af danmarkshistoriens største anlægsprojekter, hvor vi opfører en ny bypark til 100 millioner kroner. Formålet er at skabe tryghed og styrkede fællesskaber, hvilket kræver nogle fysisk og socialt ændrende tiltag. Vi anlægger eksempelvis en masse aktivitetsmuligheder – herunder en kunststofbane, som forlænger spillemulighederne for de unge i området, fortæller Mette Skjold.
Foruden Gellerup vil Mette Skjold vise eksempler fra Detroit, Paris og København. Sidstnævnte omhandler SUND Naturpark ved Panuminstituttet.
- I SLA arbejder vi med alle former for uderum og de klimatiske udfordringer, vi står over for – både herhjemme og i resten af verden. Vi har oprettet en forskningsafdeling, hvilket betyder, at vores designløsninger er evidensbaserede. Den tilgang kommer jeg til at fortælle meget mere om på Building Green, siger hun.
Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Building Green Aarhus 2018.