23948sdkhjf

Circle House vil bane vejen for det cirkulære byggeri

Projektet Circle House opfører med Lejerbo som bygherre verdens første almene boligbyggeri, der er bygget efter cirkulære principper.

Det betyder blandt andet, at byggeriet kan skilles ad igen, og de brugte elementer kan genbruges næsten uden at tabe værdi.

Circle House-projektet består af 60 almene boliger i Lisbjerg uden for Aarhus, der ventes at stå færdige i 2020. Ud over at fungere som boliger er Circle House et skalérbart demonstrationsprojekt, der kan give byggebranchen ny viden om erfaringerne med at bygge cirkulært.

Projektet er støttet af Miljøstyrelsens Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og Realdanias program for Innovation i Byggeriet.

Byggeriet skitseres af Fællestegnestuen som er et samarbejde mellem 3XN Arkitekter, Lendager Group og Vandkunsten. Projektet forventes udbudt i 2018, byggestart i 2019 og færdigopført i 2020.

Brug for nye forretningsmodeller
Overgangen til cirkulært byggeri indebærer blandt andet, at materialerne skal produceres, så de kan skilles ad. Det er ikke kun en rent teknisk udfordring. Der mangler i dag også nogle af de led i byggeriets værdikæde, der er nødvendige for, at materialerne kan recirkuleres.

Producenterne tager kun i få tilfælde deres brugte produkter tilbage, så de kan sælges på ny. Og leasing, der kendes fra blandt andet biler, er endnu ikke udviklet til byggeriet.

Derfor er der også behov at forny de traditionelle forretningsmodeller og sørge for, at lovgivningen understøtter genbrug, hvis cirkulært byggeri virkelig skal tage fart. For eksempel er det i dag uafklaret, hvem der har ansvaret for kvaliteten og for de brugte materialer.

Projekt Circle House ønsker at komme nærmere svarene på disse udfordringer. Derfor analyserer projektet værdikæder, forretningsmodeller, businesscases og rammevilkår. Alle resultater og erkendelser deles gennem en bred diskussion om cirkulært byggeri i hele branchen. Realdania har støttet denne del af arbejdet.

Circle House: Hvem står bag?

Projektet har til formål at udvikle og udbrede viden om cirkulært byggeri i hele branchen, på tværs af siloer. Derfor samler projektet aktører på tværs af hele byggeriets værdikæde. Målet er et skalerbart cirkulært fyrtårnsbyggeri der udbydes og opføres markedsvilkår.

 

Styregruppe

Lejerbo (bygherre), GXN Innovation, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA), MT Højgaard, Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

 

Kommune

Aarhus Kommune lægger grund til selve byggeriet.

 

Fællestegnestue

3XN Arkitekter, Lendager Group, Vandkunsten.

 

Industripartnere

Orbicon, Dansk Beton, Spæncom, Peikko, Kalk, Dovista, Velfac, Komproment, Rockwool, Caverion, Gyproc, Tarkett, NCC Construction, Kingo Karlsen, Tscherning, RGS Nordic, Troldtekt.

 

Konsulenter

Responsible Assets, Horten Advokatpartnerselskab, Lauritzen Advising, Hildebrandt & Brandi

 

Projektet er støttet af

Realdania og Miljøstyrelsens Udviklings og Demonstrations Pulje (MUDP).

Artiklen er en del af temaet Building Green København 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109