23948sdkhjf

Fremtidens byggeri kan være et samlesæt

Når Lejerbo opfører 60 nye boliger i Lisbjerg Aarhus, skal det også kunne pakkes ned igen som var det et puslespil. Næsten rub og stub.

Byggeprojektet, som 23 vidt forskellige parter er en del af fra start, er et pilotprojekt, hvor 90 procent af alle byggematerialer skal kunne genbruges.

Fakta: Circle House

- Byggeriet består af 60 boliger, der opføres som punkthus og rækkehuse i Lisbjerg ved Aarhus.

- Projektet startede i januar i år.

- Byggeriet forventes at starte i april 2019.

- Projektaflevering skal ske i april 2020.

- De 23 projektpartnere er: Lejerbo, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, GXN, 
Statens Byggeforskningsinstitut, MT Højgaard, Spæncom, Dansk Beton, Peikko Group, Velfac, 3XN, Rockwool, Orbicon, Komproment, Caverion, Gyproc, RGS 90, NCC, Kingo, Tscherning, Tarkett, Vandkunsten, Lendager Arkitekter, Responsible Assets og Kalk.

Ikke efter nedbrydnings- og genanvendelsesprocesser. Men præcis som de er.

- I rigtig mange år har vi brugt energien på udspecificerede detaljer og hvordan man skruer ting sammen. Ikke på hvordan man også kan skiller det ad, og det er det nye, siger Anders Lendager, adm. direktør hos Lendager Group, som er et af flere arkitekthuse i projektet.

Et hus holder måske rent fysisk i 100 år. Men funktionelt kan der ske en masse andet.

- I realiteten er der mange bygninger, der ikke lever særligt længe. Enten flytter folk væk fra et område, eller også ændrer beliggenheden karakter, siger Anders Lendager.

Derfor kan de 60 Lisbjerg-boliger om årtier blive pillet fra hinanden og ført op igen som børnehaver. Eller boligerne kan flyttes.

Man gør blandt andet betonelementer direkte genanvendelige ved at give dem stålsamlinger.

Det koster lidt ekstra, og det et problem, når genbrugsløsningen skal være omkostningsneutral for bygherren.

Men den meromkostning kan man dække ved at simplificere de råhuselementer, man anvender.

- I et boligbyggeri kan betonelementer have utroligt mange variationer, og det koster penge. Ved at simplificere det til kun to forskellige elementer, får man en højere replikationsfaktor med en positiv konsekvens for økonomien, siger arkitekten.

Hvis det skal danne eksempel, får vi så ikke et kedeligere og mere ensartet byggeri?

- Det er også en arkitektonisk kvalitet at sige 'less is more'. Jo mere simplificeret, desto mere æstetisk. At optimere og tænke i smuk arkitekter er ikke tanker, der ligger fjernt fra hinanden. Hele modernismen er jo bygget op omkring det, anfører Anders Lendager.

Circle House deltager på Building Green med en særudstilling, hvor de besøgende kan møde aktørerne bag og se mockups fra projektet. 

Artiklen er en del af temaet Building Green København 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11