Miljøstyrelsen giver millionstøtte til genbrugsbeton
RGS Nordic og DK Beton har fået tildelt knap 5 mio. kroner fra Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrationsprogram til at kickstarte et nyt og unikt betonsamarbejde.
De to firmaer vil udvikle en certificeret genbrugsbeton til storskalaproduktion. Målet er at erstatte 1 millioner tons jomfruelige råstoffer med genbrugsbeton inden for de næste ti år.
Udgangspunktet for projektet er, at vi i Danmark hvert år knuser to millioner tons beton, der anvendes som fyld under vejene.
- Det er en meget kortsigtet udnyttelse af vores ressourcer. I RGS Nordic vil vi udnytte betonen bedre. Derfor vil vi lancere et helt nyt betonprodukt i samarbejde med DK Beton, hvor beton fra nedrivninger fungerer som en sekundær ressource i den nye beton. På den måde får vi en langtidsholdbar udnyttelse af råstofferne, siger bæredygtighedschef Ebbe Naamansen fra RGS Nordic.
Et så ambitiøst projekt kræver investeringer i nye anlæg og udvikling af nye processer. Det er her, de fem millioner støttekroner fra Miljøstyrelsen kommer ind i billedet.
- Det giver os rygstødet til at gå videre med projektet. Vi er sikre på, at der er et marked for vores beton. Forhåbentlig varer det ikke mange år, før vi ser genbrugsbeton i alle typer af projekter fra små rækkehuse til store domiciler, siger Ebbe Naamansen.
Hos RGS Nordic producerer de hvert år rundt regnet 400.000 tons nedknust ren beton, som firmaet modtager på en række anlæg rundt om i landet. Ambitionen er at udnytte 75 procent af denne mængde som tilslag til ny beton.
Hvis ambitionerne indfries, vil DK Beton på landsplan kunne reducere mængden af jomfruelige materialer til beton i passiv og moderat miljøklasse betydeligt. Dertil kommer de CO2 besparelser, der følger i kølvandet på mindre transport af råstoffer.
- Hidtil har projekter med genbrugsbeton været udført på dispensation og i en lille skala. Med dette udviklingsprojekt går vi efter at genanvende betonen i en industriel skala, så den grønne beton bliver tilgængelig for hele branchen. På den måde skaber vi et reelt bæredygtigt alternativ til standardbeton blandet af jomfruelige materialer. Det kræver både investering i maskiner og udvikling af nye processer til at kvalitetssikre og fremstille beton, forklarer Ebbe Naamansen.
Med på sidelinjen er også Teknologisk Institut og det hollandske firma Theo Pouw, der har erfaring med udviklingen af genbrugsbeton.