Her er kontorhuset der producerer strøm til naboerne
I den sydtyske by Freiburg påbegyndte Frey Architekten tidligere på sommeren et særdeles interessant byggeprojekt.
I samarbejde med Siemens og Fraunhofer Instituttet for Solenergisystemer (ISE) har det tyske arkitektfirma designet Smart Green Tower, som demonstrerer en ny måde at producere og lagre energi på.
Den 16 etager høje bygning skal køre på batterier og vil hente al sin energi fra solcellepaneler integreret på tag, facade og balkoner.
Ved hjælp af fotovoltaiske paneler bliver det muligt at høste solens energi selv under svage lysforhold, og projektteamet forventer, at bygningen vil være i stand til at generere 200.000 kWh strøm om året. Den strøm, som bygningen ikke selv bruger, sendes via elnettet videre til de omkringliggende bygninger.
- Vi står over for store udfordringer med energiforsyningen til byerne i fremtiden, og Smart Green Tower kan være en af løsningerne, siger Wolfgang Frey, der er blandt hovedtalerne på Building Green i København, der afholdes i Forum den 1. og 2. november.
Bæredygtighed er en livsfilosofi for Wolfgang Frey. For at kompensere for sit eget aftryk på kloden har han for eksempel igangsat et enormt genbeplantningsprojekt i Taiyuan i Kina, hvor han i dag har plantet mere end 6.000 træer.
- For mig handler bæredygtighed ikke blot om at installere solpaneler på bygninger. Det omfatter også en intelligent brug af ressourcer og moderne teknologi samt at øge bevidstheden hos befolkningen. Ud over arkitektur og teknologisk design fokuserer jeg også på de økonomiske og sociale aspekter af byggeriet, siger Wolfgang Frey.
For ham er arkitektur derfor blot en lille del af den bæredygtige proces. Hvis et projekt skal være vellykket og bæredygtigt på alle områder, må arkitekter samarbejde med økonomer, historikere, advokater, sociologer, forskere samt alle, der er involveret i planlægningen og realisering af projektet – ikke mindst de mennesker, der skal bo i bygningen.
- Fremtiden for bæredygtig arkitektur og byudvikling handler om samarbejde. Forskellige videnskabelige områder skal arbejde sammen om at finde løsninger og allervigtigst: forstå hinanden. Hvis vi skal udvikle nye og varige løsninger er det alfa omega, at vi forstår hinanden på tværs af faggrupper, siger Wolfgang Frey.
Wolfgang Frey fortæller om Smart Green Tower og fremtiden for bæredygtigt byggeri på Building Green i Forum København den 2. november klokken 10.15.
Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Building Green København 2017.