23948sdkhjf

Europas første 3D-printede bygning opføres i København

En 8x8x6 meter 3D-printer skriver i dag historie i Københavns Nordhavn

En byggegrund på Kattegatvej 2 i Københavns Nordhavn danner i dag ramme om en begivenhed ud over det sædvanlige.

Her inviterer 3D Printhuset til åbent hus i anledning af, at Europas første 3D-printede bygning - "The BOD" - nu opføres på dansk jord.

BOD står for "Building on Demand", og projektet er navngivet præcis sådan for at understrege, at 3D-print automatiserer byggeriet og udvider mulighederne for formgivning.

Selv om "The BOD" er et meget lille kontorhotel på under 50 kvm, vil bygningen være tilstrækkeligt stor til at illustrere nogle af de arkitektoniske og omkostningsmæssige fordele, som anvendelse af 3D-print medfører.

- Med traditionelt byggeri er enhver organisk eller ikke ret linje en udfordring, teknisk såvel som økonomisk, idet det kræver betydelig indsats af arbejdskraft. The BOD har ikke en eneste ret linje i designet, udover vinduerne og dørene, for med automatiseret 3D-printning er organiske bygningsformer ingen begrænsning. Komplekse former kan opføres uden meromkostning, forklarer Jakob Jørgensen, der er teknisk chef i 3D Printhuset.

Miljømæssige fordele
Opførelsen af "The BOD" skrider hurtigt frem. Piloteringen er foretaget og basisfundamentet er på plads. Det samme er det telt, der huser den 8x8x6 meter store 3D-printer, som printer randfundamentet og væggene på stedet i beton.

Der er tale om en særlig beton, som er udviklet i samarbejde med Force Institute, og som for en stor del består af genbrugstegl og sand.

- Det er ikke bare udtryk for recycling, men faktisk upcycling, idet affald genbruges til at lave helt nye værdifulde produkter, siger Michael Holm, der er udviklingschef i 3D Printhuset.

Han pointerer, at der med den nye teknologi helt generelt medfølger betydelige miljømæssige fordele.

- Med 3D-print-teknologien laves skræddersyede løsninger, hvor der ikke anvendes mere materiale end præcis det, der skal til for at fremstille den ønskede form. Hermed reduceres mængden af affald betydeligt, forklarer Michael Holm.

En løftestang
Byggeriet i Københavns Nordhavn er den foreløbige kulmination på projektet "Partnerskab for 3D Printet Byggeri", som er støttet af Grøn Omstillingsfond.

Sammen med blandt andre NCC, Force Institute og Gips Recycling har 3D Printhuset i projektet arbejdet på systematisk at indsamle viden om de erfaringer, som andre har inden for 3D-printet byggeri rundt om i verden.

Det har ikke været et krav, at projektkonsortiet selv skulle printe et hus. Men efter at have besøgt flere end 30 byggerier rundt om i verden, konkluderede de, at et demonstrationsprojekt ville være dét, der skulle til for virkelig at bringe 3D-print på dagsordenen i den danske byggebranche.

Adm. direktør i 3D Printhuset, Henrik Lund-Nielsen, understreger, at formålet med "The BOD" ikke er at promovere en bestemt teknologisk løsning. Det er selve anvendelsen af 3D-print til bygninger, som det handler om:

- Vi mødte betydelig skepsis over for teknologien fra byggebranchen, der godt nok kunne se nogle af potentialerne ved 3D-printet byggeri, men også havde svært ved at se, hvordan byggetilladelse kunne opnås. Det har vi nu bevist kan lade sig gøre, og vi håber, at "The BOD" bliver et effektivt demonstrationsprojekt, der kan inspirere andre til at fortsætte og anvende 3D print teknologien til byggerier. Vi er i hvert fald åbne for ethvert samarbejde i den retning, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097