23948sdkhjf

Energianlæg henter varmen op af Aarhus Bugt

Fredag den 8. september holder Aarhus Kommune og AffaldVarme Aarhus rejsegilde for det nye bæredygtige energianlæg, der er opført på hjørnet af Hjortholmsvej og Dagmar Petersens Gade i Aarhus Ø.

Anlægget skal hive varme op af Aarhus Bugt og forsyne de mange nye beboere og virksomheder i området med fjernvarme.

Varme fra havvand
Energianlægget skal som sagt drage fordel af placeringen tæt på Aarhus Bugt og udnytte energi fra havvand.

Havvandet bliver hentet i havnebassinet og ledt til energianlægget gennem en nedgravet ledning. Når energianlæggets varmepumpe har trukket energi ud af vandet, bliver det nu afkølede vand ledt ud i havnen igen.

Ud over et varmeveksleranlæg skal energianlægget indeholde den varmepumpe som henter varmen i Aarhus-bugten. Varmepumpen skal supplere varmen, når elprisen er lav og kan producere 4,0 MWh varme for hver MWh el, den selv bruger

Energianlægget erstatter de to oliefyrede varmecentraler, der, på årets allerkoldeste dage, forsyner Aarhus Ø med varme.

Mere end bare varme
Det kommende anlæg skal ikke kun levere varme til området, men også være en attraktion for de forbipasserende. Anlægget bliver en del af gadebilledet, og det er planen, at borgerne i området skal kunne komme forbi og bruge den ydre bygning til for eksempel sportsaktiviteter.

- Det nye energianlæg på Aarhus Ø skal bidrage med mere end fjernvarme. Bygningen skal være en attraktion for aarhusianere på tur, men den bliver også et udstillingsvindue for tekniske aktører fra verdens storbyer på udkig efter muligheder inden for grøn omstilling, siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Energianlægget bliver en bygning i samspil med omgivelserne. Den ligger ved de rekreative områder og højtprofilerede arkitektur på Aarhus Ø. Bygningen får derfor store vinduespartier med indkig til energianlægget, så AffaldVarme Aarhus kan bruge bygningens ydre til at fortælle om fjernvarmens knowhow.

Anlægsudgifterne til varmeforsyningen til Aarhus Ø er 172 mio. kr. og er budgetteret i AffaldVarme Aarhus´ investeringsplan. Heraf er 3 mio. kr. EU-støtte til udviklingsprojektet med havvarmepumpen.

Anlægget ventes i drift i første kvartal 2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097