23948sdkhjf

Forligsaftalen i byggeriet er præsenteret

Se hovedpunkterne i den 2-årige aftale mellem fagforbundene 3F og TIB og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri.
Lønforhold
Mindstelønnen er forhøjet med henholdsvis kr. 1,10 i første år og kr. 1,75 i andet år. Og diverse genesatser forhøjes med hhv. 1,5 % og 2 %.

På akkordområdet forhøjes alle priskuranter med 1,5 % i første år og 1,8 % i andet år. Minutfaktoren forhøjes med hhv. 3 og 5 øre. For lærlinge er stigningerne på hhv. 2,0 % og 2,5 %.

Herudover har lærlinge, som ikke har ret til arbejdsmarkedspension, fået tilsagn om en forsikringsordning indeholdende:

• Invalidepension på max 60.000 kr. pr. år
• Invalidesum max 100.000 kr.
• Forsikring ved kritisk sygdom på 100.000 kr.
• Dødsfaldssum på 300.000 kr.

Udenlandske arbejderes løn- og arbejdsvilkår
Aftalen indeholder en anbefaling til Dansk Byggeris medlemmer om at sikre sig at også underentrepriseaftaler udføres i henhold til danske kollektive overenskomster.

Derudover er der lavet aftaler, som sikrer, at sager, hvor der er tvivl om hvorvidt overenskomsten er overholdt, nu kan behandles hurtigt og helst inden arbejdets afslutning, så at et evt. krav kan rejses inden virksomheden forlader landet.

Parterne er enige om at nedsætte et udvalg, der løbende skal overvåge og drøfte anvendelsen af udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Bløde pakker
Virksomheder, der ikke i forvejen har en sundhedsordning, får pligt til pr. 1. september 2010 at etablere en sådan. Ordningen betales af arbejdsgiveren.

Ancienniteten for ret til sygeløn nedsættes med 3 måneder til 3 måneder på byggepladser og 6 måneder på industrivirksomheder. Sygelønssatsen forhøjes pr. 1. marts 2010 med kr. 1,50 og pr 1. marts 2011 med 2,00 kr.

Perioden for betalt forældreorlov udvides med 2 uger til i alt 11 uger, hvor hver af forældrene har ret til at holde 4 uger.

Fleksibilitet
I en forsøgsperiode er der nu mulighed for ved lokal aftale at supplere eller fravige overenskomstens arbejdstidsbestemmelser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094