23948sdkhjf

Fremtidens betonbyggeri som arkitektoniske perler?

Efter tre års udviklingsarbejde har projektet Unikabeton skabt et teknologisk gennembrud via industrialiserede robotprocesser.
Resultatet kan man se i verdens første topologi-optimerede betonkonstruktion i Glostrup, der udfordrer den almindelige opfattelse af beton som et tungt og sjælløst materiale.

Den viser betonens skulpturelle muligheder, hvor innovation og ressourcebesparelser går hånd i hånd. Det giver helt nye frihedsgrader for arkitekturen.

Succesen er skabt i et tværfagligt samarbejde ledet af Teknologisk Institut og med deltagelse af Arkitektskolen Aarhus og Syddansk Universitet samt virksomhederne Gibotech, Spæncom, MT Højgaard, Unicon og Paschal-Danmark.

Nyt forskallingsprincip
Arbejdet er startet op med 6 mio. kroner fra Højteknologifonden og har strakt sig helt fra tegnestuen til robotværkstedet og til avancerede støbninger på byggepladsen.

Som erstatning for de traditionelle forskallingsmaterialer er der blevet udviklet et nyt forskallingsprincip, hvor en standardforskalling kombineres med robotudskårne, epoxycoatede polystyrenklodser.

Ved denne metode – i kombination med anvendelse af selvkompakterende beton, der uden vibrering selv flyder ud og fylder den komplicerede form – sikres gode slipegenskaber på støbeformen samt flotte betonoverflader, som kan ses på den færdigstøbte prototype.

Inspiration fra flyindustrien
Protypens design er blevet udviklet ved hjælp af optimeringsteknologi fra flyindustrien. Teknikken ’fjerner’ overflødigt materiale fra den givne konstruktion, og efterlader en form, som kun indeholder materiale der, hvor det er mest nødvendigt.

På denne måde opnås den stivest mulige konstruktion med den mindst mulige mængde materiale – et princip som også ses i naturens former, som f.eks. træer, knogler og skaller.

Prototypen, der er et fysisk billede på fremtidens bærende konstruktioner i beton, indvies d. 5. marts 2010 kl. 11.00 hos Paschal Danmark, Ejby Industrivej 122, 2600 Glostrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078