23948sdkhjf

Vindere fundet i Europan 10

Deltagerne i verdens største arkitektkonkurrence for arkitekter under 40 år har blandt andet arbejdet på forslag til udformningen af et byrum i Københavns Nordhavn. Vinderne er nu fundet.
Mandag blev vinderne af den internationale Europan-konkurrence kåret, og i årets udgave, der er den 10. i rækken, indgik i alt 64 projekter; heraf fem danske.

I København kunne de unge arkitekter komme med bud på den kommende udvikling af Sandkaj i bydelen Nordhavnen, og ud af i alt 44 forslag faldt valget på projektet ”We are the world”

Projektet er udarbejdet af Tanja Jordan, Kristoffer Nejsum og Sanne Lovén Damgaard, der nu får muligheden for at sætte præg på den kommende byudvikling af Nordhavnen.

- Vinderforslaget viser stor forståelse for skalaen i det langstrakte byrum. Bylandskabet vil både om sommeren og vinteren byde på herlige oplevelser og uventede indtryk. Det er et forslag, som har det twist, som By & Havn gerne ser, forklarer byplanchef i By & Havn, Rita Justesen, om baggrunden for valget.

Enkel idé der giver genlyd
Det er anden gang, at By & Havn i samarbejde med Københavns Kommune stiller en konkret grund til rådighed for de unge arkitekter i forbindelse med konkurrencen.

I år var Europan-konkurrencen en oplagt mulighed for at få originale og innovative bud på udformningen af Sandkaj i Indre Nordhavn, der er en del af den kommende byudvikling af Nordhavnen.

Vinderforslaget ”We are the world” omfatter en bred lineær promenade, som følger den eksisterende kajkant. Promenaden ”slidses op” i diagonale ribber, der introducerer en ny retning på promenaden og opdeler den i gang- og opholdsarealer i en bevægelse ned mod vandet.

Ud for de runde siloer rejser en ’svensk skærgård’ sig af vandet med bade- og legemuligheder. Promenaden markeres længst mod vest af høje flagstænger og længst mod øst af et lavt plateau med servering og anløbspladser.

I juryens bedømmelse af vinderprojektet for Nordhavnen, står der blandt andet:

- En enkel, gennemtænkt og godt rustet idé, der giver genlyd på en række frugtbare og uventede måder. Efter juryens mening er de idéer, forslaget rummer, et fremragende udgangspunkt for et nyt design i udkanten af Nordhavn vendt mod byen.

Om Europan
Det er 10. gang, at Europan-konkurrencen finder sted, og i årenes løb har en række internationalt anerkendte arkitekter fået kickstartet deres karriere i gang gennem konkurrencen.

Dette er bl.a. sket for det hollandske arkitektfirma MVRDV, som københavnerne kender fra Gemini-byggeriet på Islands Brygge.

Europan 10 er støttet af Kulturministeriet og Akademisk Arkitektforening. Sekretariatet for Europan Denmark varetages af Dansk Arkitektur Center (DAC), mens AA bidrager som konkurrenceteknisk rådgiver. Europan gennemføres i tæt samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole og Arkitektskolen i Århus.

Mere om Europan 10:
Stor interesse for Europan i jubilæumsår

Besøg evt. www.dac.dk/europan
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109