Grønt fokus præger milliardinvesteringer
Universitets- og Bygningsstyrelsen vil være CO2-neutral i 2030. Det får stor betydning for de 6 mia. kroner, der over de kommende år skal postes i nybyggeri og renovering.
Styrelsen vil i de kommende år arbejde hårdt på at reducere energiforbruget i sine bygninger, og inden 2030 skal dette medføre en status som CO2-neutral målt på gennemsnittet af den 3,8 mio. m² store bygningsmasse, som styrelsen er ansvarlig for.
Innovation og Grøn IT
De ambitiøse CO2-mål er specielt interessante i denne tid, hvor Videnskabsministeriet står foran at skulle investere 6 mia. kroner i universiteterne frem til 2016.
Det øger selvsagt kravene til de virksomheder, der i den kommende tid vil byde ind på opgaverne, som både omfatter nybyggeri og renoveringsprojekter:
- Det kan ikke lade sig gøre at nå målet udelukkende ved hjælp af den teknologi, som er tilgængelig i dag. Derfor forudsætter det også fortsat innovation på området. Vi tror og håber, at vi som en betydelig aftager kan være med til at sætte yderligere skub i udviklingen af nye løsninger, sagde vicedirektør Connie Barfod, da UBST tirsdag i denne uge holdt temadag om fremtidens grønne byggeri.
I forbindelse med de kommende universitets-projekter vil der blandt andet komme fokus på Grøn IT. Her handler det ikke blot om at reducere energiforbruget til anvendelsen af IT men også om at udvikle IT-løsninger, der kan påvirke mennesker til at spare på strøm og varme.
Det kan fx være systemer, der automatisk varierer belysningen efter hvor folk befinder sig i rummet eller systemer, der skruer ned for varmen, når der luftes ud. Det kan også være løsninger, der visualiserer energiforbruget, så brugeren bliver opmærksom på sit forbrug.
Inspiration fra Skåne
Vejen til en realisering af UBST’s CO2-mål kan også gå over Skåne, hvor Connie Barfod har bemærket svenskernes succes med de såkaldte ESCO-projekter.
Modellen indebærer kort fortalt, at et privat firma hyres til at gennemgå en bygnings energiforbrug for efterfølgende at foreslå en renovering med en garanteret energibesparelse. Projektet skal så finansieres af den opnåede besparelse.
Udover renoveringer er der også flere grønne nybyggerier i støbeskeen. Seneste eksempler Syddansk Universitets nye energiklasse 1-byggeri i Kolding, som er tegnet af Henning Larsen Architects samt det meget omtalte Green Light House i København. I relation til sidstnævnte kunne Connie Barfod fortælle, at de 75 % af energibesparelsen er opnået alene gennem bygningens design.
Arrangementet hos Videnskabsministeriet bød afslutningsvis på udstillingen "The Energy Aware House" , der fremviste nogle af de grønne IT-løsninger, som er tilgængelige allerede i dag. Udstillingen var oprindeligt udviklet med henblik på COP15, men i dagens anledning var den blevet genrejst i ministeriets kantine.