Flere tomme industribygninger skal genanvendes
Vi ser i stigende grad eksempler på fabrikker, der før lå øde hen, men som nu sprudler af liv. Et nyt projekt fra Realdania og Dansk Bygningsarv skal nu styrke den udvikling.
For at styrke denne udvikling har Realdania afsat 2 mio. kroner til et nyt projekt, som skal kortlægge industriens bygningsarv og skabe ny viden om bæredygtig genanvendelse. Projektet gennemføres af Dansk Bygningsarv.
Behov for et bedre overblik
Genanvendelse af gamle industrianlæg gør det muligt at bevare arkitektur og kulturhistoriske fortællinger om fortiden, og både i byerne og på landet er genanvendte industribygninger blevet en kilde til lokal stolthed, velfærd og udvikling.
Men trods den stigende bevågenhed mangler der, ifølge Realdania-direktør Hans Peter Svendler, fortsat et overblik over, hvor stort potentialet for genanvendt industri egentlig er i Danmark, og ikke mindst over, hvor i landet potentialerne er størst:
- Med projektet kan vi begynde at få et samlet overblik over funktionstømt industri i Danmark og et bud på omfanget og typen af industrianlæg, der vil miste deres funktioner i de kommende år. Industriområderne er ikke bare 'den grimme bagside' af vores byer - de er vigtige vidnesbyrd om udviklingen i det danske samfund, siger han.
Fakta
Projektet er finansieret af Realdania og bliver gennemført af Dansk Bygningsarv A/S frem til september 2010. Målet er at skabe viden om de væsentligste funktionstømte industriområder i Danmark samt udvikle strategier for bæredygtig genanvendelse af industribygninger.
Den moderne industri begyndte sit indtog i Danmark i midten af 1800-tallet, knap 100 år efter den industrielle revolution i Storbritannien, men den slog dog først for alvor igennem i 1880'erne.
Industrien adskilte sig fra den tidligere manufakturproduktion på en række områder; herunder masseproduktion, massedistribution, innovation, dampmaskinen samt ikke mindst arbejdsdeling.
Industrien i Danmark blev grundlæggende forandret omkring 1970, hvor tilbagegang i den tunge industri og en stigende internationalisering resulterede i omfattende udflytning og lukning af industrivirksomheder. Det var også i 1970'erne, at interessen for industribygninger som noget bevaringsværdigt opstod.