23948sdkhjf

Stort potentiale for energibesparelser i erhvervsbyggeri

Mange kontor-, butiks- og offentlige ejendomme kan opnå store besparelser ved at energirenovere. Det viser nye data fra Videncenter for energibesparelser i bygninger.
Videncenter for energibesparelser i bygninger har indsamlet data for energiforbruget i bygninger, der bliver brugt til detailhandel, administration, serviceerhverv samt offentlige formål som fx skoler.

Tallene viser, at der er store potentielle besparelser at hente – helt op til 25 % – på el-regningen, og at der er korte tilbagebetalingstider for især forbedring af belysning og ventilation.

Energirenovering er en god investering
- Overforbruget af energi betyder, at ejendommene er dyrere i drift end nødvendigt, og samtidig er de med til at belaste klimaet unødigt. Derfor er energirenovering og energiforbedring en rigtig god investering, både set fra et økonomisk og et miljømæssigt synspunkt, siger Vagn Holk, der er leder af Videncentret.

Han oplyser, at centret netop har gjort et nyt værktøj tilgængeligt på sin hjemmeside, der på en overskuelig og letforståelig måde viser, hvor store gennemsnitsbesparelser der kan opnås i forskellige bygningstyper:

- For erhvervsejendomme er der så meget at spare, at investeringen i flere tilfælde vil være tjent hjem på kun fire år, vurderer Vagn Holk.

Spar en fjerdedel
Videncentrets data viser, at den gennemsnitlige besparelse på ventilation og belysning er på næsten 25 %, mens besparelsen på varme kan være op til 7 % ved at modernisere varmeanlæg og 8 % ved forbedret vægisolering:

- Selv om tallene ser høje ud, er det et gennemsnit, hvilket igen betyder, at mange ejendomme kan opnå endnu større besparelser. Det understreger, at det er en rigtig god idé for ejerne at gennemgå deres bygninger for at gøre dem energieffektive, fortæller Vagn Holk.

Informationerne i undersøgelsen er hentet fra konkrete energimærkninger af erhvervsbygninger over hele landet, hvor det er muligt at gennemføre rentable energispareforanstaltninger. For erhvervsejendomme er tallene baseret på energimærkninger i 3.193 bygninger (varme), 1.384 bygninger (belysning) og 447 bygninger (ventilation).

Værktøjet på Videncenterets hjemmeside er under fortsat udvikling og vil i løbet af nogle måneder blive udvidet til at omfatte alle energimærkninger udført siden 2006. Pt. er der indsamlet data fra 112.000 energimærkninger, og dette tal vil vokse i den kommende tid.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078