Helsingør vil bygge tættere
Helsingør Kommune skal i de kommende år udvikle fire byområder for at skabe attraktive miljøer, hvor flere har lyst til at bo og arbejde.
Dette har været et centralt spørgsmål for Helsingør Kommune, som gennem en periode har arbejdet på en plan for udvikling af byens bolig- og erhvervsområder.
Planerne er blevet til med eksperthjælp fra Plan09, der er etableret Realdania og Miljøministeriet for at hjælpe landets kommuner med deres by- og planudvikling. Sammen har parterne hyret arkitektfirmaet Entasis og konsulentfirmaet Hausenberg til at foretage en analyse af Helsingør, og resultaterne skal nu bruges i en masterplan for udviklingen af byen.
Fire byområder som dynamo
En visionær udviklingsplan skal ikke kun udstikke rammerne for at bygge nyt. Den skal også tage højde for, hvilke typer af borgere, der kan være med til at drive udviklingen af en by, og hvilke kvaliteter, de forskellige dele af byen skal have.
Entasis og Hausenberg har derfor foretaget en undersøgelse, som dels afdækker de fysiske muligheder og dels sætter fokus på behov og ønsker til fremtidens Helsingør; både hos nuværende borgere og potentielle tilflyttere.
Analysen har resulteret i en identificering af fire byområder med vækstpotentiale; to i den vestlige del af byen og to områder nær havnen. Undersøgelse fremhæver, at det ikke kun er fx en specifik alders- eller erhvervsgruppe, som kan være med til at drive udviklingen. Flere forskellige typer borgere kan fungere som såkaldte "opdyrkere" i de fire udviklingsområder og bidrage til at skabe en attraktiv by. Hver på deres måde.
Ny metodetilgang
I kommuneplanlægning er det nyt at sammentænke traditionelle fysiske analyser med etnologiske metoder.
I Helsingør har man brugt denne tilgang for at finde frem til de bagvedliggende værdier og sociale positioner, som har betydning for, hvor man bosætter sig, og hvordan man bruger byen. Undersøgelsen bygger både på interviews og fokusgrupper, og resultaterne vil supplere grundlaget for de konkrete lokalplaner for de fire udviklingsområder.
Foto: Plan09